Visie jeugdbeleid ASV Swift

Inleiding en visie

Bij Swift vinden wij dat alle jeugdspelers hun korfbaltalent maximaal moeten kunnen ontwikkelen. Wij spelen echter geen topkorfbal, en wij vinden het belangrijk dat alle spelers plezier hebben in het korfbal. Plezier en het proces zijn altijd leidend boven resultaten op de korte termijn. Swift wil alle jeugdleden zoveel mogelijk de kans bieden om op hun eigen niveau te korfballen en hun korfbalvaardigheden te vergroten.

Deze visie dient als leidraad voor alle beslissingen die de Jeugd Technische Commissie (JTC) neemt. Swift stelt zichzelf als doel twee teams in elke leeftijdscategorie te hebben. Twee teams per leeftijdscategorie moet ervoor zorgen dat jeugdspelers zo veel mogelijk op hun eigen niveau kunnen spelen, en past bij de grootte van het kader van Swift. Daarnaast stellen wij onszelf als doel jeugdspelers door te laten stromen naar de senioren. Dit dient niet alleen om onze senioren te vergroten maar versterkt ook de binding binnen de club.

Korfbalspel

Op korfbalgebied heeft de JTC een visie op het gebied van het korfbalspel. Wij streven ernaar met alle jeugdteams dynamisch te spelen, waarbij spelers zich allround ontwikkelen. Dit vergroot niet alleen de inzetbaarheid, maar ook het plezier en de ontwikkeling van onze jeugdspelers. Korte termijnresultaat is altijd ondergeschikt aan ontwikkeling. Wij vinden het belangrijk dat spelers eigen spelinzicht ontwikkelen, en leren om te gaan met verantwoordelijkheid. Doel is om de jeugdspelers handvatten te bieden waarmee ze zelf aan de slag kunnen, in plaats van oplossingen voor te kauwen.

Selectie jeugdteams

Bovenstaande visie dient ook als leidraad voor de selectie van onze jeugdteams. De JTC is eindverantwoordelijk voor de selectie van de jeugdteams van het volgende seizoen. In overleg met de jeugdtrainers wordt er aan het einde van ieder seizoen een verdeling gemaakt. Daarbij staat ontwikkeling boven succes op de korte termijn. Dit betekent dat bij de selectie niet alleen naar het huidige niveau gekeken wordt maar ook naar de ontwikkeling en potentie van een speler. Daarnaast is motivatie en leergierigheid een belangrijk selectiecriterium, wat de doorslag kan geven wanneer spelers kwalitatief vergelijkbaar zijn. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar motivatie, leergierigheid en inzet tijdens de selectieperiode, maar gedurende het hele seizoen. Teams worden alleen bewust bij elkaar gehouden als het team wedstrijdkorfbalpotentie heeft.

Trainers en trainingen

Onze focus op ontwikkeling en plezier betekent dat de trainingen een zeer belangrijk onderdeel zijn. De nadruk ligt op het proces, niet op het resultaat. De wedstrijden dienen daarom als meetpunt van de progressie van de spelers en het team. Op de trainingen leren onze trainers de jeugdspelers hun technische vaardigheden te verbeteren, waarbij zoveel mogelijk spelvormen worden gebruikt. De spelers worden daarbij zo veel mogelijk zelf aan het denken gezet, om hun korfbalinzicht en verantwoordelijkheid te stimuleren. De JTC en de trainersbegeleider biedt ondersteuning aan de jeugdtrainers en waarborgt dat zij zich op hun gemak voelen en blijven ontwikkelen als trainer.