Speech van de voorzitter tijdens receptie 100-jarig bestaan

“Niet de jeugd is misdadig, maar de samenleving want zij ontneemt de jeugd alle gelegenheid tot spelen, tot goede lichamelijke ontwikkeling. Geef de jeugd gelegenheid zich lichamelijk te ontwikkelen en dit te doen samengaan met haar geestelijke ontwikkeling, en ‘t zal de jeugd verheffen.”

Geachte Ere leden, leden van verdiensten van Swift, korfballers, sportliefhebbers ,

ik citeerde zojuist  de oprichter  van de eerste speeltuinvereniging in Amsterdam en later voorzitter van Swift:  Uilke Klaren.

Want dat is de oorsprong van Swift, in 1918 opgericht als onderafdeling van de Oosterspeeltuin in de Czaar Peterstraat.

In deze arbeidersbuurt bestond voor kinderen nauwelijks speelgelegenheid. Samen met buurtbewoners richtte hij een vereniging op die meer wilde dan alleen een veilige speelplek voor kinderen in de buurt.

En hoe actueel is dit thema ruim 100 jaar later op deze fantastische plek in de binnenstad van Amsterdam. De enige buitensport gelegenheid in de buurt.

Want we staan hier op een unieke plek. Midden in Amsterdam. Tot 1912 heeft op deze plek de Stadsschouwburg gestaan. Die werd gesloopt. Twee jaar later waren de eerste speeltuinverenigingen hier al aan het sporten.

Amsterdam was begin vorige eeuw de bakermat van het korfbal, met in 1903 de oprichting van de voorloper van het KNKV.

Swift werd in 1922 kampioen in de competitie van de Amsterdamsche Korfbalbond en 3 jaar later volgde promotie naar de NKB. In die jaren speelde we alleen nog uitwedstrijden omdat het veld nog niet geschikt was voor competitiewedstrijden.

We hebben gespeeld aan de Schagerlaan en op de hoek van de Kruislaan.

Net voor de Tweede Wereldoorlog is Swift uit de speeltuinvereniging gestapt en zelfstandig door gegaan.

Na de oorlog werd de eerste kantine gebouwd die er tot 1968 heeft gestaan. Daarmee had de club een eigen vast honk. Het huidige clubhuis is met eigen handen gebouwd in 1989.

Swift is een echte buurtvereniging met sterk Amsterdams DNA. Met tal van tradities en veel activiteiten ook buiten korfbal om.

Andre Hazes in de kantine, speurtochten door Amsterdam, de vele jeugdkampen alles wat een club verbindt.

Ook de speelondergrond is met zijn tijd meegegaan. Van grind naar gravel en in de jaren 90 van de vorige eeuw werd gravel verruilt voor kunstgras. De tennissers van PST gingen in de zomermaanden gebruik maken van de velden. Want niet alleen korfballers wilden het plezier van deze unieke buitensportlocatie.

In de afgelopen jaren is het ledenbestand gemêleerder geworden door onder andere het hoge aantal studenten en leden van buiten de stad. Ook werd ons blikveld verruimt door verder te kijken dan alleen korfbal.

De laatste jaren hebben in het teken gestaan van groei. We hebben we geweldige jaren achter de rug, Swift bloeit en groeit zowel bij de jeugd als bij onze senioren.

In ons 100 jarig jubileumjaar hebben we stilgestaan bij onze prachtige historie met al tal van activiteiten, voor jong en oud.

We mogen trots zijn op zoveel betrokken leden en mensen die Swift een warm hart toedragen.

Vandaag de dag kunnen buurtkinderen inmiddels veilig sporten zoals de intentie was van Klaren.  Maar we hebben met zijn allen een uitdaging om onze kinderen vanachter een scherm vandaan te halen en in beweging te krijgen.

We zijn het eens dat sport een goed hulpmiddel is om maatschappelijke problemen te tackelen. Korfbal met haar gemengde karakter kan dat beter dan ooit.

Maar wij, in de sport, zeker de georganiseerde sport, kent ook haar eigen uitdagingen.

En juist daarbij kunnen lokale overheden hulp bieden en sportverenigingen versterken. En hierbij denk ik niet aan alleen aan accommodaties en subsidies. Hierbij denk ik aan het opleiden en bijscholen van kader. Het is een feit dat verenigingen met goed opgeleid kader het als vereniging beter doen, de vereniging wordt bovendien een volwaardige gesprekspartner voor lokale overheden.

De rol en functie van een sportvereniging veranderd, we moeten meebewegen om onze leden te boeien, te binden en te behouden.

Dit betekent de samenwerking zoeken en dat is wat Swift samen met PST met hulp van gemeente en stadsdeel doet, maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld Woest Zuid, waardoor nog meer kinderen gebruik kunnen maken van deze heerlijke locatie.

Ik wil PST en de gemeente Amsterdam hartelijk danken voor de samenwerking in de afgelopen jaren, binnenkort hebben we een vervolgafspraak om te kijken of we nog meer mensen op dit stukje binnenstad kunnen laten sporten.

Precies wat Uilke Klaren meer dan 100 jaar geleden bedoelde.

Dank voor u aanwezigheid en proost!