Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 1 april 2023

Door Susan Bosdijk

Afgelopen zaterdag stond voor de Swift jeugd de allerlaatste zaalwedstrijd op het programma…althans: dat dachten we! Doordat het zo hard regende, was het dak gaan lekken in de Oostenburghal en werden alle wedstrijden thuis gecanceld.

Geintje natuurlijk! Hoewel 1 april vooral in het teken staat van grappen en grollen, was het zaterdag een serieuze bedoeling: alle spelers stonden klaar om nog één keer te knallen in de zaal en het seizoen goed af te sluiten.

Zo ging de F1 op pad om te spelen tegen de al tot kampioen gekroonde Haarlem F1. Door afwezigheid begon de F1 met vier spelers aan de wedstrijd, die het dus de hele wedstrijd vol moesten houden. Dat is sowieso al een hele opgave, maar extra lastig als je tegen de nummer 1 speelt. Bij het begin was iedereen nog vol energie en kon Swift goed meekomen met Haarlem. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg de thuisploeg het op de heupen, terwijl bij Swift de aandacht wat verslapte. Haarlem gooide het ene na het andere doelpunt erin. Toen in het vierde kwart een Swift-speler uitviel, leek het even dat de F1 met slechts drie spelers verder kon. Gelukkig was tegenstander Tijmen niet te beroerd om een blauwgeel shirt aan te trekken en bij te springen. Dit beviel goed, want nadat Swift weer op volle kracht was, bleef hij staan als super speler. En of dat super is! Zo kon de wedstrijd (eindstand 20 – 4) worden uitgespeeld. Met maar liefst zeven overwinningen eindigt de F1 op de 4e plek in de competitie.

Alle acht spelers van de E2 hadden zich verzameld in West voor de wedstrijd tegen Blauw-Wit E3. In een razendsnel tempo begon Swift aan de wedstrijd. Ballen werden snel onderschept en naar de andere kant van het veld gebracht. Toch was het Blauw-Wit die de score opende. Al snel volgde het antwoord van Lili. Ook Tristan wist de korf te vinden, terwijl Alba in de verdediging de beste speler van Blauw-Wit in bedwang hield. In de tweede helft deden onder andere Simone, Ype en Step er alles aan om nog een keer te scoren. Hoewel de bal soms wel in de korf belandde, was er geen goal meer die telde. Blauw-Wit scoorde nog wel waardoor de wedstrijd met 2 – 2 in gelijkspel eindigde. De E2 sluit het seizoen daarmee af op de 5e plek.

In Amstelveen begon de E1 aan de wedstrijd tegen KVA E2, die vorige week al kampioen was geworden. Hier liet Swift zich niet door intimideren en Cas scoorde zijn eerste doelpunt van de wedstrijd. Beide teams speelden fel en met een hoog tempo, maar door het strakke verdedigen kreeg niemand een doelpunt cadeau. Yosan lukte het wel om te scoren en door goed samenspel kon Cas zelfs een hattrick maken. Hoewel de ploegen eerst gelijk op gingen, kon Swift het hoge tempo van KVA aan het einde niet meer bijbenen. Zo eindigde de wedstrijd in 10 – 4, maar de E1 heeft goed weerstand geboden tegen de kampioen. Op de ranglijst eindigt Swift op een mooie 3e plek.

De D1 speelde thuis tegen KVA D3. Er waren veel basisspelers afwezig, maar gelukkig stonden vijf (!) spelers uit de E klaar om het team te versterken. Zo begon de D1 vol goede moed aan de wedstrijd en liet al snel zien de bovenliggende partij te zijn. Dat is best knap met zo’n samengesteld team, maar invallers Anton, Tristan, Lily, Tosca en Evalien lieten zien ook het niveau bij de oudere leeftijdscategorie aan te kunnen; dat belooft wat voor komende jaren! Dankzij mooie doelpunten van Liene, Yente, Luisa en Levi werd de voorsprong opgebouwd, die gedurende de wedstrijd niet meer in gevaar kwam. Een verdiende 8 – 6 overwinning en 2e plek voor Swift D1.

Toen alle andere jeugdspelers al languit thuis op de bank lagen, was het pas laat op de middag tijd voor de wedstrijd van de C2. In Vleuten klonk het startsein en begon Swift (onder leiding van invalcoach Kees) scherp aan de wedstrijd tegen Fiducia C3. Vorige keer won de C2 met slechts één punt verschil, maar al snel werd duidelijk dat het deze keer niet zo spannend zou worden. Waar Swift makkelijk de korf wist te vinden, had Fiducia juist moeite met de afronding. Zo ontstond er in de eerste helft een gat van vijf doelpunten. Toen de thuisploeg begon te scoren, kon Swift gelukkig bijblijven waardoor het gat niet kleiner werd. De 4 – 9 eindstand is de grootste overwinning van het seizoen én het doelpuntenrecord voor de C2. Een goede afsluiting van het zaalseizoen, waardoor de C2 knap op de 4e plek eindigt.

In Oostenburg trad de C1 aan tegen runner-up Rapid C1, waar vorige keer 5 – 10 van verloren werd. Toch begon Swift vol vertrouwen en kwam dankzij doelpunten van Feline en Anna op voorsprong. Ondanks dat er goed verdedigd werd, trok Rapid de stand gelijk om vervolgens de leiding te pakken. Zola hield het hoofd koel en scoorde de gelijkmaker, waarna Noor ook een duit in het zakje deed.  Rapid liet zien dat ze niet voor niets op de 2e plek staan en kwam weer op gelijke hoogte. Een spannende slotfase volgde waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. De opluchting was dus groot toen Zola het verlossende doelpunt scoorde: 5 – 4. Dankzij deze winst eindigt de C1 op het podium (3e plek).

De junioren vierden al een weekje eerder vakantie en hadden geen wedstrijd meer op het programma staan. Na de winst van vorige week eindigt de A1 op een keurige 2e plek.

Nu de zon weer is gaan schijnen, gaan we lekker naar buiten. Maar voordat we de kunstgrasschoenen weer uit de kast halen – en checken of ze niet versleten of inmiddels te klein zijn –  is het tijd voor een welverdiende vakantie. Fijne vakantie dus en tot op het veld!