Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 14 januari 2023

Door Susan Bosdijk

 

Een nieuw jaar, een nieuwe wedstrijdronde met nieuwe kansen! Nu de kerstvakantie tot zijn einde is gekomen, was het tijd voor een deel van de Swiftjeugd om de zaalcompetitie te hervatten!

Zo trad de F1 aan in Oostenburg tegen Oranje Nassau F1. Alle spelers waren bijgekomen van de kerstdiners en oliebollen dus ze begonnen vol enthousiasme aan de wedstrijd. Er werd goed samengewerkt en echt als één team gespeeld om de beste kansen te creëren. Het werd een doelpuntrijke wedstrijd waarin zowel Swift als Oranje Nassau vaak tot scoren kwamen. Het ene team alleen net wat meer dan het andere, en laat dat voor de Swift-supporters nou net het juiste team zijn! De F1 spelers beloonden hun goede samenspel met een mooie 14 – 10 overwinning.

Ook de E2 stond thuis in de startblokken voor de wedstrijd tegen EKVA E3. Onder leiding van coach Esther, die afgelopen zaterdag maar liefst bij drie wedstrijden de Swift jeugd van handige tips en tricks voorzag, ging de E2 voortvarend van start. Binnen een paar seconden had Rosa het eerste schot er al in liggen, waarna EKVA de achtervolging inzette en vier keer wist te scoren. Na wat mooie kansen van Simone en een doelpunt van Tristan ging de E2 met 2 – 4 de rust in. Toen het fluitsignaal weer klonk werd Lilli direct goed vrijgespeeld waarna de aansluitingstreffer volgde. Vervolgens een spannende slotfase waarin beide teams goed verdedigden waardoor over en weer ballen werden onderschept. Gelukkig wist Rosa nog de gelijkmaker te scoren en met een eindstand van 4 – 4 gingen beide ploegen met één punt op zak naar huis.

Net zoals de F1, speelde de E1 ook thuis tegen Oranje Nassau. Nadat het team zelf voor een optimale voorbereiding zorgde door in te schieten, een rondje rond het veld te lopen en een tactiek te bedenken om de puntspeler van de tegenstander in toom te houden, kon de wedstrijd beginnen. Oranje Nassau opende de score en kon snel tot 1 – 4 uitlopen. Swift speelde in het begin te gehaast en schoot te snel. Gelukkig kwam er wat meer rust in het spel waardoor er goede aanvallen uitgespeeld werden en de E1 met 4 – 5 terug in de wedstrijd kwam. Hoewel Oranje Nassau het gat groter probeerde te maken, kwam Swift terug en leek op een cruciaal moment door middel van een strafworp de gelijkmaker te scoren. Helaas viel dit doelpunt voordat er gefloten was, en zat de herkansing er niet in. Oranje Nassau scoorde nog, maar de E1 gaf niet op en na een doelpunt van Cas stond Swift nog maar met één punt achter. Het laatste kwart was ontzettend spannend alleen wisten beide ploegen de korf niet meer te vinden, waardoor de wedstrijd eindigde in 7 – 8.

De D1 begon thuis aan de wedstrijd tegen Haarlem D2. Beide teams hadden tot nu toe even veel punten gehaald, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Swift begon goed door snel aan te vallen en gaf weinig kansen weg in de verdediging. Levi opende de score, waarna Sara met een mooie doorloopbal de stand op 2 – 0 bracht. Goed voorbeeld doet volgen, dus hierna probeerden zowel Swift als Haarlem via doorloopballen te scoren. Na tactisch overleg in de rust aan Swift de taak om voor te verdedigen zodat Haarlem niet meer kon insnijden, terwijl aanvallend er juist alles aan gedaan zou worden om zelf een goede steun neer te zetten. Dit plan bleek succesvol, want Haarlem kwam niet tot scoren terwijl bij de D1 Ilay (2x) en Imre wel hun kansen wisten te verzilveren. Met een 5 – 0 eindstand sleepte de D1 de eerste overwinning van 2023 binnen!

De C2 zou in actie komen tegen DOC C1. Helaas lukte het de tegenstander niet om een team op de been te krijgen. Op woensdag 15 februari wordt deze wedstrijd ingehaald in Oostenburg. Komende zaterdag is de C2 nog vrij, maar daarna is het echt tijd voor de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar tegen Fiducia C3.

In Diemen stond de C1 klaar voor de wedstrijd tegen DKV Victoria C1, samen met Anna en Noah die sinds lange tijd weer in blauw-geel shirt binnen de lijnen stonden. Beide ploegen hadden in de eerste helft van de zaalcompetitie hetzelfde aantal punten gehaald dus de C1 wist dat het geen eenvoudige pot zou worden. Waar DKV door middel van doorloopballen kansen creëerden, kwam het ene Swift-vak met wat statischer spel tot scoren en het andere vak juist met dynamische aanvallen. Na wat wissels ging de C1 met een 2 – 3 voorsprong de rust in. Hoewel er genoeg vertrouwen was dat deze wedstrijd tot een goed einde gebracht kon worden, liep het spaak in de tweede helft. Het lukte niet meer om te scoren, en als ie niet aan onze kant valt, dan helaas vaak wel aan die van de tegenstander. Ondanks dat er goed verdedigd werd, kon DKV de wedstrijd naar zich toe trekken. Eindstand: 4 – 3. Volgende week ontvangt de C1 de koploper Haarlem, waarvan op het veld nog gewonnen werd. Dat winnen dus kan is een feit en de C1 gaat er alles aan doen om dit zaterdag te bewerkstelligen.

De A1 speelde thuis tegen mede-Amsterdammers AW/DTV A3. Alle spelers waren bijgekomen van het gala van vorige week en begonnen scherp aan de wedstrijd. Er werd ook met scherp geschoten, want van de eerste zes doelpogingen kwamen er vijf in de korf terecht. Dankzij dit hoge schotpercentage en een sterk staaltje verdedigen ging de A1 met een 13 – 1 stand de rust in. In de tweede helft werden er opnieuw goede kansen gecreëerd door elkaar goed vrij te gooien. Hoewel Swift na de rust wat minder vaak de korf wist te vinden, heeft de A1 de wedstrijd volwassen uitgespeeld. Met een overtuigende uitslag van 18 – 4 was de winst behaald. Een goed begin van het nieuwe jaar!

Voor de F1, E1, C2 staan er deze zaterdag geen wedstrijden op het programma, maar de andere jeugdteams komen wel in actie:

Programma jeugd zaterdag 21 januari:

11.10     KVA E3 – Swift E2
11.30     KZ A4 – Swift A1
13.15     Swift D1 – Blauw-Wit D2
14.20     Swift C1 – Haarlem C1