Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 17 december 2022

Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 17 december 2022

Door Susan Bosdijk

Terwijl het buiten koud was en er laagjes ijs op het water en de weg ontstonden, werkte de Swiftjeugd zich afgelopen zaterdag binnen in het zweet bij de vierde zaalcompetitieronde.

In het winterse Haarlem ging de F1 op bezoek bij Oosterkwartier F1. Als warming up werd er op de bevroren plassen en spekgladde stoep voor de hal gegleden, waarna alle spelers gelukkig heelhuids aan de wedstrijd konden beginnen. Een wedstrijd die, net zoals de spelers zelf bij het glijden, alle kanten op ging. Waar Swift in het eerste kwart met drie doelpunten de leiding nam, ging de F1 met een 8 – 6 achterstand de rust in. Tijd voor een inhaalslag, die pas in de laatste tien minuten werd ingezet. Door niet op te geven en stug door te blijven spelen, kwam Swift vaak tot kansen én wist die ondanks alle spanning goed te benutten. Vooral Kila was op dreef en mede dankzij haar vijf doelpunten werd uiteindelijk met een 8 – 11 eindstand de overwinning binnengesleept.

Haarlem was ‘The place to be’ deze zaterdag, want ook de E2 kon je hier te vinden. Swift trad aan tegen Haarlem E2 en het werd een ontzettend spannende wedstrijd. Iedereen verdedigde dicht bij zijn tegenstander, waardoor Haarlem weinig kansen kreeg om aan te vallen. Ook werd er goed naar zowel de bal als tegenstander gekeken zodat veel ballen onderschept konden worden. Na zo’n onderschepping werd de bal snel van de ene naar de andere kant van het veld gebracht, en door snel rond te spelen ontstonden er mooie schotkansen. Echter werd het eerste doelpunt van de wedstrijd pas in het laatste kwart gemaakt door Tristand. Een bloedstollende eindfase volgde waarin Tristan bijna zijn tweede goal maakte, maar het uiteindelijk Haarlem was die nog de korf wist te vinden. De wedstrijd eindigde in 1 – 1, wat ook de verdeling was van punten die de teams mee naar huis mochten nemen.

In Almere begon de E1 met een 1-1-1-1 opstelling aan de wedstrijd tegen EKVA E2. De thuisploeg opende de score, maar dankzij twee snelle doelpunten van invaller Cas kwam ook Swift op het scorebord te staan. Er werd goed rondgespeeld en gezocht naar wie er vrij stond voor een doelpoging. Na het schieten werd de bal vaak afgevangen, waardoor er nog meer kansen ontstonden. Ook EKVA kwam regelmatig in de gelegenheid om te schieten, maar dankzij een beetje gelukt (aan Swift-zijde) stuiterde de bal meerdere keren weer uit de korf. Het ging gelijk op en met vier doelpunten aan beide kanten was het tijd voor pauze. In de tweede helft werd duidelijk dat Swift toch de bovenliggende partij was. De zorgvuldig opgebouwde aanvallen in combinatie met schepte in de verdediging zorgden voor een 6 – 10 overwinning. De uitblinker van de wedstrijd was Anton, die dankzij veel onderscheppingen én zijn eerste doelpunt(en) in de E door zijn medespelers werd uitgeroepen tot ‘speler van de wedstrijd’. Met de twee punten op zak gaat de E1 ongeslagen als koploper het nieuwe jaar in.

De D1 speelde uit tegen Sporting West D1 waarbij de winnaar van de wedstrijd de eerste plek op de ranglijst in beslag zou nemen. De eerste helft moest de D1 op eigen kracht zien te volbrengen, want de coach was helaas te laat. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de spelers hiervoor compensatie zullen ontvangen in de vorm van koekjes. Tijdens het tweede deel van de wedstrijd lagen er veel kansen in de aanval, maar door (te) snel schieten werden deze niet altijd benut. Hoewel het qua spel gelijkwaardig was, lukte het Sporting West wat beter om te scoren. Hierdoor eindigde de wedstrijd in het voordeel van Sporting West: 7 – 3.

De C2 ging naar Kockengen voor de wedstrijd tegen ESDO C1. Hoewel anderen deze kennis misschien wel paraat hebben, kwam er een zoekmachine aan te pas om te achterhalen dat Kockengen een dorp in de provincie Utrecht is, vlakbij Maarssen en Breukelen. Met veel energie begon Swift aan de wedstrijd; die eerste zaaloverwinning van vorige week smaakte naar meer. Er werden veel kansen gecreëerd, waardoor een voorsprong niet uit kon blijven. Toch kon ESDO steeds bijblijven en bracht aan het einde nog de nodige wissels in om de winst binnen te slepen. De C2 liet zich niet van de wijs brengen en bleef rustig haar eigen spel spelen. Met een doelpunt in laatste paar seconden leek de overwinning binnen, maar helaas kon ESDO toch nog de gelijkmaker scoren. Eendrachtig Samenspel doet (meestal) Overwinnen, maar in dit geval gelijkspelen; de wedstrijd eindigde in 6 – 6.

Thuis zou de C1 in actie komen tegen Oosterkwartier C1. Nadruk op ‘zou’, want helaas ging de wedstrijd niet door. Aangezien het niet lukt om de wedstrijd in te halen, krijgt de C1 de twee punten als vervroegd kerstcadeau. Alhoewel spelen natuurlijk het allerleukste zou zijn. Gelukkig staan er nog genoeg mooie wedstrijden op de planning na de vakantie.

De A1 was al vrij deze zaterdag maar zal volgende week, voordat ze bij het kerstdiner kunnen aansluiten, eerst in actie moeten komen in Wormer tegen GroenGeel A3. Een bekende tegenstander, want de teams hebben in het afgelopen half jaar al drie keer tegenover elkaar gestaan. Deze eerdere ontmoetingen eindigde voor beide teams één keer in 7 – 6 overwinning en de laatste keer in gelijkspel. Dat belooft een spannende wedstrijd te worden!

Deze week nog lekker trainen en dan is het tijd voor vakantie. Tijd om bij te komen van afgelopen weken, aan te schuiven bij het kerstdiner én het nieuwe jaar in te luiden met veel oliebollen. Op 14 januari zal de competitie hervat worden en zijn we weer terug met alle ins- en outs van hoe de wedstrijden zijn verlopen.

Op 7 januari staat het Swift Gala op de planning om het nieuwe jaar in te luiden. Dat wil je niet missen, dus geef je snel op via de site (uiterlijk 23 december). Ook alle ouders, vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom!

Voor nu alvast fijne feestdagen en tot volgend jaar! 

Programma jeugd:

Woensdag 21 december
17.00     Swift F1 – DKV Victoria F1

Zaterdag 24 december
13.50     GroenGeel A3 – Swift A1