Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 25 maart 2023

Door Susan Bosdijk

Onder luid gejuich van een volle Oostenburghal werd Swift 2 afgelopen zaterdag kampioen én stelde het 1e haar plek in de eerste klasse voor volgend jaar veilig. Maar niet alleen de senioren hadden een succesvol weekend; ook vier jeugdteams kwamen in actie, waarvan de meeste wedstrijden eindigden in een blauw-gele overwinning.

Zo stond de E2 in de thuishal klaar voor de wedstrijd tegen KVA E3. Het tempo lag vanaf het begin erg hoog: beide ploegen speelden snel en creëerden volop kansen. Helaas lukte het Swift niet goed om deze te benutten, terwijl KVA wel de korf wist te vinden. Zo keek de E2 steeds tegen een kleine achterstand aan. Gelukkig hielden de spelers hun hoofd koel en bleven ze geduldig zoeken naar de juiste kansen. Tijdens de rust kwamen coaches Esther en Jenna met het plan om wat meer te focussen op de doorbraak. Dit liet Ype zich geen twee keer zeggen en scoorde de eerste echte doorloopbal van de E2. Nadat Rosa de gelijkmaker maakte, ging Swift met twee doelpunten van Lilli ‘erop en erover’. De winst was veiliggesteld en de punten bleven in Amsterdam. Eindstand: 8 – 5.

De D1 had zich verzameld bij de Blauw-Wit hal om te spelen tegen BW D2. De spelers hadden er zin in en begonnen (zoals eigenlijk iedere week) vol enthousiasme aan de wedstrijd. Ondanks dat Blauw-Wit op een 3 – 1 voorsprong kwam, gaf de D1 de moed niet op. De spelers bleven voor elke bal gaan wat onder andere resulteerde in een buzzer beater voor rust, die na onderschepping in één keer van de verdediging naar de aanval werd gegooid om vervolgens vlak voor het fluitsignaal in de korf te belanden. In de tweede helft zette Swift door en dankzij goed samenspel kon de eerder genoemde achterstand worden omgezet in een voorsprong, die niet meer uit handen werd gegeven. Een mooie 4 – 6 overwinning.

De C1 ging op bezoek bij koploper Haarlem C1; een ploeg die in de zaal nog geen enkele keer verloren had, maar waar Swift op het veld al wel punten van heeft gewonnen. Zo begon de C1 gemotiveerd aan de wedstrijd en was qua spel de eerste helft de bovenliggende partij. Iedereen werd betrokken in de aanval waardoor er vanuit meerdere kanten dreiging ontstond. Verdedigend droegen ook alle spelers hun steentje bij. Helaas werden er bij het uitbrengen van de bal en het starten van een nieuwe aanval slordige fouten gemaakt, terwijl Haarlem wat geduldiger alles op orde bracht om op de doorbraak te spelen. Zo keek Swift na de eerste helft tegen een 2 – 1 achterstand aan. Met één punt verschil lijkt er nog geen man overboord, maar met wat fysieker spel liep Haarlem na de rust uit. Feline maakte nog twee mooie goals en Rosie zorgde voor wat nieuwe energie, maar  tegen de doorlopen-tactiek van Haarlem bleek niet op te boksen. De wedstrijd eindigde in 11 – 5.

De A1 trad thuis aan tegen KZ A4, en was vastberaden om deze laatste zaalwedstrijd met winst af te sluiten. De Swift junioren schoten met scherp en kwamen al snel op voorsprong. Na de 10 – 6 ruststand gooide KZ het roer om en ging over op achterverdedigen. Deze tactiek had echter geen impact op de A1; als je gewoon de ballen erin schiet, hoeft er ook niet afgevangen te worden. Overtuigend sleepte Swift met 18 – 11 de winst binnen en eindigt hiermee op een keurige tweede plek. Toch smaakt het kampioenschap van de eerste veldcompetitie naar meer, dus de A1 gaat er alles aan doen om ook dit voorjaar weer op de eerste plek te eindigen.

Hoewel de A1 de laatste wedstrijd al heeft gespeeld, komen de andere jeugdteams komende zaterdag nog één keer in de zaal in actie (geen grap!). Tijd om de laatste punten binnen te slepen en het zaalseizoen goed af te sluiten. Veel succes & plezier allemaal!

Programma jeugd zaterdag 1 april:

11.00     Blauw-Wit E3 – Swift E2

11.10     Haarlem F1 – Swift F1

11.10     KVA E2 – Swift E1

13.15     Swift D1 – KVA D3

14.20     Swift C1 – Rapid C1

16.30     Fiducia C3 – Swift C2