Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 26 november 2022

Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 26 november 2022

Door Susan Bosdijk

De herfstvakantie waarin alle jeugdleden even konden bijkomen van het afgelopen veldseizoen, lijkt een lange tijd geleden. Iedereen is al een aantal weken hard aan het trainen en afgelopen zaterdag was het tijd voor de allereerste wedstrijd van de zaalcompetitie. Veel teams kwamen in actie in Oostenburg, en mede dankzij de geïmproviseerde bar/kantine, beloofde het zowel voor de spelers als voor de supporters een mooie dag te worden!

De F1 mocht als eerste aan de slag tegen de F1 van KVA. Zowel Swift als KVA hadden na de rust tussen het veld- en zaalseizoen weer zin om een wedstrijd te spelen en dat was bij beide ploegen goed te zien. Vooral aanvallend gezien was het een spektakel: schoten vlogen er aan alle kanten in. Het ging er fanatiek aan toe en de ploegen stonden afwisselend op voorsprong. Voor de neutrale toeschouwer een leuke wedstrijd om naar de kijken, maar voor degenen met een blauw-gele bril op nog beter: de wedstrijd eindige namelijk in 10 – 9 overwinning voor Swift.

Tegelijkertijd startte de E2 met de wedstrijd tegen Furore E3. Swift begon fanatiek en speelde goed samen. Zo gooide Felia strakke ballen naar Alba en Simone, die goed vrijliepen. Het duurde daarnaast niet lang voordat Step voor de eerste keer kon schieten, en daar bleef het niet bij: geregeld ging de bal via haar handen richting de korf. Het was alleen lastig om deze bal ook in de korf te krijgen. Bij de tegenstander ging dit iets makkelijker en Furore wist in de eerste helft 2x te scoren. Daarna kwam echter Ype het veld in die veel ballen onderschepte, en Alba scoorde het eerste doelpunt aan de kant van Swift. Met nog 10 minuten te spelen en een 1 – 3 achterstand, dacht Furore de punten al op zak te hebben; maar zij hadden niet gerekend op invaller Cas.  Bijna alle ballen die hij schoot, gingen door de korf. Het werd een spannende slotfase waarin Furore uiteindelijk aan het langste eind trok. Eindstand: 5 – 6.

De E1 speelde in Oostenburg tegen mede-Amsterdammers van Rohda E1. Hoewel de E1 scherp aan de wedstrijd begon, werden de eerste doelpunten gemaakt door de tegenstander. De E1 liet zich niet kennen, speelde goed rond en wist veel ballen te stelen tijdens het verdedigen. Niet veel later volgde de openingsscore van Swift via Yarden, die dit zaalseizoen voor het eerst in de E1 speelt. Ook de rest van de ploeg kreeg het op hun heupen en dankzij goals van Cas, Yosan (2x) en Tosca wist Swift een kleine voorsprong op te bouwen. De spelers van Rohda gaven zich niet gewonnen en zetten de achterstand om in een 5 – 6 voorsprong. Na een doelpunt van Tosca gingen we met een gelijke stand het laatste kwart in. In deze bloedstollende eindfase scoorden Cas en Yarden, en ook bij Rohda werd er nog een punt gemaakt. Een grote opluchting dus toen het fluitsignaal klonk en er een 8 – 7 overwinning op het scorebord stond.

Voor de D1 stond er deze zaterdag nog geen wedstrijd op het programma: de spelers hebben nog een extra weekje rust en komen volgende week in Zaandam voor het eerst in de zaal in actie.

Het was even spannend of de wedstrijd van de C2 deze zaterdag door kon gaan: Swift kwam namelijk één speler tekort. Gelukkig was daar Louiza uit de D1, die op het laatste moment nog kon aansluiten waardoor de wedstrijd tegen OVVO C3 kon beginnen. Hoewel via Amber het eerste doelpunt van de kant van Swift viel, bleek OVVO een sterke ploeg. De tegenstanders waren groter en fysiek, waardoor ze makkelijk konden overspelen en tot scoren kwamen. Bij de C2 ging dit juist wat moeilijker en al snel liep Swift tegen een achterstand aan. Ondanks dat gaven de spelers niet op en wisten ze nog 2x de korf te vinden. Hoewel de inzet van iedereen goed was, bleek de tegenstander deze week een maatje te groot. De wedstrijd eindigde in 3 – 13 en de punten gingen mee naar Maarssen. Komende week zal er extra getraind worden op feller naar de bal zijn en actief vrijlopen; dan is de C2 helemaal klaar voor de wedstijd in Hilversum volgende week.

De C1 speelde haar eerste competitiewedstrijd van dit zaalseizoen in Amstelveen, tegen KVA C2. Dankzij invallers Billie, Rosie en Maaike kon Swift met een volledig 8-tal aan de wedstrijd beginnen.  Vanaf het begin werd door beide teams met een hoog bal- en looptempo gespeeld. De C1 had moeite met het selecteren van de juiste kansen en het was ook nog even zoeken naar de juiste rolverdeling binnen de (nieuwe) vakken. KVA nam daardoor de leiding en stond bij rust op voorsprong. De C1 voelde echter dat hier meer te halen viel, en begon vol goede moed aan de tweede helft én de comeback. Zo scoorde Maaike de gelijkmaker, en hielp Zola als spelverdeler Rifka en Loïc met het verzilveren van hun kansen. Swift was eindelijk op stoom en gaf dankzij een sterk staaltje verdedigen de voorsprong niet meer weg. Het was een spannende, energieke wedstrijd waarin de C1 mede dankzij het sterk invallende C2-trio kreeg wat het verdiende; een 2 – 5 overwinning en twee punten om mee te nemen naar Amsterdam. 

De A1 had enorm veel zin in de eerste competitiewedstrijd. Na het kampioenschap op het veld was iedereen vol vertrouwen om ook in de zaal voortvaren van start te gaan. VZOD A1 is echter van een ander niveau dan de ploegen die Swift op het veld had getroffen. De A1 werd snel met de neus op de feiten gedrukt: dit is geen tegenstander waarbij je onscherp aan de wedstrijd kunt beginnen, en Swift kwam op een 1 – 7 achterstand. Met 4 – 8 op het scorebord gingen de ploegen de kleedkamer in voor de waterpauze en tactiekbespreking. Daar werd vastgesteld dat als iedereen gefocust en met volle inzet verder zou gaan de A1 helemaal niet onder hoefde te doen voor VZOD. Tijdens de tweede helft bleek dit inderdaad het geval; er werd veel gescoord en Swift kwam steeds dichterbij de overwinning. Helaas duurde de wedstrijd net een paar minuten te kort en eindigde de wedstrijd met 11 – 12 in het voordeel van VZOD.

Volgende week staan er weer een aantal mooie wedstrijd op het programma. Veel succes allemaal én natuurlijk veel plezier 😊

Programma jeugd zaterdag 3 december 2022

10.00     Sporting Badhoevedorp F1 – Swift F1
11.10     Aurora E4 – Swift E2
11.10     Aurora E1 – Swift E1
11.55     OKV C2 – Swift C1
13.10     ZKV D1 – Swift D1
13.15     Swift A1 – GroenGeel A3
13.30     De Corvers C1 – Swift C2