Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 28 januari 2023

Door Susan Bosdijk

Afgelopen zaterdag was niet zomaar een reguliere speeldag; het was Super Saturday! Veel jeugd- en senioren teams kwamen in Oostenburg in actie en stonden langs de lijn om elkaar aan te moedigen.

Zo beet de F1 het spits af in onze thuishal met de wedstrijd tegen Haarlem F1. Al snel werd duidelijk dat Haarlem een sterke tegenstander is en dit een pittige wedstrijd zou worden. De F1 liet zich daardoor niet uit het veld slaan en zette alles op alles om het Haarlem zo moeilijk mogelijk te maken. Zo rennen en vlogen de spelers het hele veld door, zorgde Tess voor de 1-1 gelijkmaker en maakte Kila voor de tweede keer ooit een doelpunt in een wedstrijd. Daarnaast hield Iris veel goals tegen door scherp te verdedigen en scoorde Alexander wel vijf keer vanuit alle hoeken van het veld. Het mocht helaas niet baten, want Haarlem was een maatje te groot, waardoor de wedstrijd eindigde in 6 – 24.

De E2 begon aan de wedstrijd tegen stadgenoten Blauw-Wit E3. De heren van Blauw-Wit schoten meteen met scherp en hadden na 10 minuten al 4 doelpunten gemaakt. Felia dacht: ‘dat kan ik ook’, en gooide er een mooi afstandsschot in. Na het eerste kwart en wat wissels hield Swift steeds beter de tegenstander in bedwang. In de aanval lukte het alleen zelf ook niet om te scoren: Felia, Lilli en Tristan deden veel pogingen, maar helaas kwamen deze net niet in de korf terecht. Zo kon de E2 na de valse start niet meer dichterbij komen en stond er bij het eindsignaal een 2 – 6 uitslag op het scorebord.

De E1 speelde tegen koploper KVA E2 en zou bij winst deze koppositie kunnen overnemen. Zo’n belangrijke wedstrijd zorgt voor veel motivatie, maar ook voor wat zenuwen. Swift begon wat aftastend aan de wedstrijd, terwijl KVA meteen vol gas gaf. Hierdoor liep de E1 al snel tegen een achterstand aan. Hierna was iedereen wakker geschud, dus tijd voor de tegenaanval. Na een doorloopbal van Evalien, een onderschepping met doelpunt van Yarden en een haakbal van kas stond het 3 – 7. KVA kwam hierna nog een aantal keer tot scoren, waarna de koppies bij Swift gingen hangen en de strijdlust weg leek te zijn. Hierdoor liep KVA nog verder uit tot 3 – 15 en kon zo de eerste plek in de poule behouden. Dat is natuurlijk balen, maar de coach heeft er alle vertrouwen in dat de E1 ook van een lastige tegenstander zoals KVA kan winnen. Gelukkig staat er nog een return op het programma!

De D1 speelde niet thuis, maar stond klaar in Amstelveen bij KVA D3. Hoewel ze zeggen dat je nooit een winnende strategie moet aanpassen, had er toch een vakwissel plaatsgevonden bij de D1. Dit bleek echter al snel een juiste zet te zijn. De spelers wisten elkaar goed te vinden en droegen allemaal hun steentje bij. Jenthe scoorde haar 2e doelpunt van het jaar, Lienne onderschepte veel ballen en Sarah voorzag haar medespelers vanuit de aangeef van goede passen. Dan is er ook nog Ilay die overal tussenspring, Wenzel die zo aan zijn tegenstander geplakt zit dat er geen bal gegooid kan worden en zowel Mats als Imre die het hele veld door rennen. Levi liep constant goed vrij en Louiza maakte haar rol als topscoorder weer waar door een doelpuntje mee te pikken. Er werd deze keer niet de 0 gehouden, maar de D1 kon dankzij de 1 – 8 eindstand weer een ruime zege op haar naam schrijven. Na deze overwinning gingen de spelers nog richting Oostenburg om als team van de week op te lopen met het 1e, handtekeningen te verzamelen en hard te juichen voor de Swift-doelpunten.

Thuis was de C2 – na ruim 5 weken niet te hebben gespeeld – helemaal klaar voor de wedstrijd tegen Fiducia C3. Doordat Fiducia een fysiek sterke ploeg is met aardig wat lengte, kon ze gemakkelijk insnijden en aanvallen. De C2 moest hierdoor goed met elkaar communiceren en kreeg gedurende de wedstrijd steeds meer grip in de verdediging. Dankzij een felle Amber en Benjamin werden er veel ballen onderschept, waarna er steeds meer kansen én doelpunten ontstonden. Zo scoorde Katja een korte kans, Maaike een mooi afstandsschot en legde Rosie er een ware one-hander-doorloopbal in. In de tweede helft maakte Maaike opnieuw een doelpunt, maar wist Fiducia ook meerdere keren de korf te vinden. Het werd een spannende slotfase, waarin Maaike met haar hattrick de winst voor Swift veilig stelde. Met 5 – 4 een nipte maar knappe overwinning!

De C1 was afgereisd naar Haarlem voor de wedstrijd tegen Rapid C1. Net als bij de tegenstander van vorige week (ook uit Haarlem), zou het een lastige pot worden, aangezien Rapid een succesvolle ploeg is met veel scorend vermogen. In de koude hal werd intensief warmgelopen en Swift begon scherp aan de wedstrijd. Het aanvalsspel van Rapid – waarvan verwacht werd dat het voornamelijk op de doorloopbal gefocust zou zijn – werd ontregeld door goed voor te verdedigen en druk te geven. Aanvallend lukte het de C1 om zelf kansen te creëren en via Esra en Feline te scoren. Daar liet Rapid het echter niet bij zitten en door te anticiperen op de tactiek van Swift stond het met rust ineens 6 – 2. De C1 kwam vol strijdlust de kleedkamer uit en liet zich niet van de wijs brengen. Toen een heer van Rapid het op z’n heupen kreeg en drie afstandsschoten scoorde, was de wedstrijd echter gespeeld. Noah, Feline en Pijke gooide er allemaal ook nog eentje in, maar dit was niet genoeg om bij Rapid in de buurt te komen. Ondanks de 10 – 5 verliespartij kan de C1 vol trots terugkijken op deze wedstrijd. Als de coach van de tegenstander namelijk aangeeft dat ze in tijden niet zulke sterke tegenstand hebben gehad, dan heb je namelijk zeker iets goed gedaan!

De spelers van de A1 moesten ‘vroeg’ uit bed om op tijd in Limmen aanwezig te zijn voor de wedstrijd tegen Helios A2. Een redelijk onbekende tegenstander dus van te voren was niet te voorspellen hoe de wedstrijd zou verlopen. De A1 schoot goed uit de startblokken en ging met 4 – 10 de rust in. Aangezien al snel bleek dat Swift de bovenliggende partij was, daagden de coaches de A1 uit om in de verdediging volle druk te geven en voor iedere bal te blijven gaan. Dat resulteerde in nog meer doelpunten aan Swift-zijde en een ruime 7 – 21 overwinning. Komende zaterdag staat de return op het programma: hopelijk zal deze net zo succesvol verlopen.

Er staan daarnaast nog een hoop andere wedstrijden op de planning. Behalve voor de D1: die mogen even pauze nemen na de reeks overwinningen dit jaar.

Programma jeugd zaterdag 4 februari:

9.00       KVA F1 – Swift F1

10.00     Furore E3 – Swift E2

10.05     Rohda E1 – Swift E1

13.10     Swift C1 – KVA C2

14.15     Swift A1 – Helios A2        

14.45     OVVO C3 – Swift C2