Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 18 maart 2023

Door Susan Bosdijk

Waar sommige spelers lekker binnen de ring konden blijven, sprongen meerdere Swift-teams in de auto om op zaterdag weer een heerlijk potje te korfballen.

De F1 speelde niet thuis, maar kwam toch in Amsterdam in actie tegen Oranje Nassau. Vorige keer trok Swift aan het langste eind en was van plan om dat deze keer weer te doen. Er leek geen vuiltje aan de lucht toen de F1 op een voorsprong van maar liefst vijf doelpunten kwam. Met wilskracht én een superspeler aan hun zijde wist Oranje Nassau dit gat te dichten en werd het opeens een hele spannende wedstrijd. De F-jes gaven nog even gas en mede dankzij Tess, die wel vier keer scoorde, kon de 6 – 7 overwinning worden binnengesleept.

In Almere stonden Alba, Felia, Step, Simone, Tristan, Rosa en Lilly – beter bekend als Swift E2 – klaar voor de wedstrijd tegen EKVA E3. Een geduchte tegenstander waar vorige keer tegen gelijk werd gespeeld. De spelers van de thuisploeg kunnen goed verdedigen, dus de E2 moest slim vrij lopen en snel overspelen om kansen te creëren. Dit lukte goed, waardoor Tristan twee mooie doelpunten maakte. De Swift-spelers lieten zien dat zij ook een sterk staaltje verdedigen in huis hebben: er werd slechts één doelpunt geïncasseerd. Een spannende en leuke wedstrijd voor het publiek, maar nog leuker voor de E2 die met een 1 – 2 uitslag de punten meenam naar Amsterdam.

De E1 speelde voor de 4e keer dit jaar tegen Oranje Nassau. Vorige keer werd er nipt verloren, dus Swift was extra gemotiveerd om te winnen. Yona en Tosca hadden er zin in en openden snel de score. De focus van Oranje Nassau werd daarna op de verdediging gelegd. Swift bleef rustig en zocht geduldig naar de vrijstaande speler om tot scoren te komen. Ondanks de vele kansen, kwam Oranje-Nassau terug en gingen de ploegen met een 2 -2 ruststand de kleedkamer in. Na een tactische bespreking wist Swift in het derde kwart via Yosan, Anton en Evalien (3x) het verschil te maken. De wedstrijd was zo goed als gespeeld. Ondanks dat er nog een paar tegendoelpunten vielen, kwam de winst dankzij twee goals van Anton niet meer in gevaar. Een mooie 6 – 9 overwinning.

De D1 reisde af richting Haarlem om tegen de D2 van de gelijknamige club (Haarlem) te spelen. Toen het startsignaal klonk, was Swift alleen nog niet helemaal wakker. Hoewel iedereen goed voor de bal ging, werd de tegenstander af en toe uit het oog verloren. Gelukkig was de focus snel gevonden en werd een 0 – 2 voorsprong ingezet, die niet meer uit handen werd gegeven. Langzaamaan kreeg Swift meer grip op de wedstrijd. Verdedigend bleef de D1 dicht op de tegenstander zitten, terwijl aanvallend veel kansen werden gecreëerd. Hoewel het verschil misschien groter had kunnen zijn, is de 3 – 6 eindstand een goede uitkomst.

In Bussum begon de C2 aan de wedstrijd tegen DOC C1, waar vorige keer met slechts één punt verschil van werd verloren. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden. Door een mooi afstandsschot van de thuisploeg kwam Swift direct op achterstand. De C2 knokte zich terug en dankzij doelpunten van Rosie en Maaike stond er een 1 – 2 ruststand op het scorebord. Jezebel zette deze doelpuntenreeks voort, waarna de DOC-heren wakker werden en ook tot scoren kwamen. Misschien was het de hete adem van DOC die bij Swift gehaaste aanvallen en meerdere plaatsfouten afdwong. DOC ging erop en erover. De geschiedenis herhaalde zich en opnieuw kwam de C2 net één doelpunt tekort bij deze return. Eindstand: 4 – 3.

In Oostenburg kwam de C1 in actie tegen DKV Victoria. Bij de eerdere uitwedstrijd werd er nipt verloren, en bleef Swift met een zure nasmaak achter: er had veel meer in gezeten. Met de winst van vorige week op zak, begon Swift gelukkig met vertrouwen en een goed gevulde reservebank aan de wedstrijd. Al snel werd duidelijk dat er zeker wat te halen viel: de C1 speelde samen als een echt team, en ook invallers Maaike en Billie droegen hun steentje bij. Swift kwam snel op voorsprong en liep mede dankzij twee doelpunten van Noor uit. DKV Victoria moest in Swift haar meerdere erkennen, waardoor aan het einde het tempo en de strijdlust uit de wedstrijd verdwenen. Voor de C1 geen probleem, want bij het eindsignaal stond er een 8 – 3 overwinning op het scorebord.

Waar de A1 de eerste helft van het zaalseizoen in ‘the winning mood’ was, lukt het tot nu toe niet echt om bij de returns punten te pakken. Met slechts twee wedstrijden op het programma is het dus hoog tijd om weer als winnaar uit de bus te komen en de tweede plek veilig te stellen. Te beginnen bij de wedstrijd in Zaandam tegen ZKV/ZKC A2. De A1 speelde dynamisch in de aanval en wist het verdedigend goed dicht te houden. Niet alleen het publiek, maar ook de scheidsrechter was onder de indruk van het spel van Swift. De eindstand van 7 – 14 zegt al genoeg: eindelijk weer winst voor Swift A1.

Komende zaterdag zullen vier jeugdploegen in actie komen. Echter staat er voor iedereen minimaal één wedstrijd op het programma: namelijk de kampioenswedstrijd van Swift 2 tegen Tweemaal Zes waar promotie naar de eerste klasse op het spel staat. De spelers van Swift 2 heb je vast wel eens gezien: niet alleen als ze zelf aan het spelen zijn, maar ze zijn o.a. ook coaches van de jeugdteams, scheidsrechters bij de wedstrijden en/of de leden van de jeugdcommissie. Tijd om dus nu voor hen aan de zijlijn te staan.

Zorg dus dat je allemaal om 18.15 in Oostenburg bent met trommels, slingers, blauw-gele outfits en vooral veel gejuich om Swift 2 naar de overwinning te schreeuwen. Tot dan!

Programma jeugd zaterdag 25 maart:

13.10     Haarlem C1 – Swift C1

13.15     Swift E2 – KVA E3

14.15     Blauw-Wit D2 – Swift D1

14.25     Swift A1 – KZ A4

 

18.15     Kampioenswedstrijd Swift 2 (Oostenburg)

Swift 2 speelt aankomende zaterdag haar kampioenswedstrijd