Nieuw jaar nieuwe kansen, een dagje Tilburg

In 2019 ging voor de Swift- selectie veel goed met twee keer een promotie naar de eerste klasse. Een promotie waarna de hele vereniging naar snakte en waar de ploeg ook echt aan toe was.

De resultaten op het veld en tot dusver in de zaal onderstrepen dit eens te meer, het verschil met top tweede klasse en rechterrijtje eerste klasse is niet groot. In 2020 gaan we zien of er meer in het vat zit, al heb ik deze laatste uitspraak niet gecheckt bij de technische staf en TC.

Omdat we traditioneel niet sterk uit een winter/oliebollen slaap komen eerst nog geoefend tegen Excelsior en daar bleek al dat we de kerstbreak prima hebben verteerd. Helaas is de blessure van Silvana zo erg als al werd gevreesd en zal zij dit seizoen vanaf de kant moeten toekijken, heel veel sterkte bij je herstel. Floor kon op deze wijze haar Swift basisdebuut maken in de lastige uitwedstrijd tegen medekoploper Tilburg.

Uiteraard werden zorgvuldig de wedstrijdbeelden van Tilburg geanalyseerd, een ploeg die goede wedstrijden afwisselt met wat mindere en knap 6 punten heeft. Uit de beschikbare beelden  werd door onze technische staf een wedstrijdplan gemaakt.

Onder toeziend oog van een aantal vaste Swift supporters met nu ook Jasper en Wendy, die helemaal uit Australië waren gekomen, fijn dat jullie er waren! Adrie had even andere dingen te doen zodat er een andere scribent moest opstaan.

De eerste pannenkoeken zijn voor Tilburg, de 1-0 valt uit een vrije worp nadat een dame van Tilburg heel hard naar binnen rent en onregelmatig wordt afgestopt door een Swift dame. De 2-0 valt uit een strafworp als een dame van Tilburg  heel hard naar binnen rent en onregelmatig wordt afgestopt door een Swift dame. Na 6 minuten komt bij 3-1 de eerste Swift treffer als Floor met een doorloopbal naar binnen onreglementair wordt afgestopt. Als oplettend lezer herkent u wellicht een patroon, ik vond dat onze ploeg onvoldoende handelde naar deze situatie, de scheidsrechter bepaalt zijn vrije worpen beleid en daar heb je als speler mee om te gaan en zelfs je voordeel uit te halen , terecht of niet.

Ook het andere vak komt door 2x Jelle aan het scoren en na 8 minuten is het 3-3. Het instellen op de tegenstander blijft lastig waardoor Tilburg weer uitloopt naar 6-4. Als we 6-6 maken zijn we al veel beter in de wedstrijd en vraagt Tilburg een time-out aan.

Na een fantastische fadeaway jumper van Jelle staan we voor het eerst op voorsprong. Op 7-7 scoort Tilburg haar 4e doelpunt uit een statische poging en mogen ook wij,  na een mooie actie van Nicole op de 2,5 plaatsnemen. Rick 7-8 en daarna ons eerste gaatje na een afstander van Nicole. Nu nemen we het heft in handen en na twee keer goed doorfluiten (beide kanten) van de man in het zwart is het 8-11. Aanvoerder Tom ook op het scorebord!

Het eerste echte gaatje is er bij 10-14 als Rick a.k.a. Gangsta Boy* na zijn schot zelf de rebound verzorgd en daarmee al zijn 7e treffer liet noteren. We beginnen de wedstrijd beter te lezen halen de foutjes eruit, onze dames lopen nu letterlijk met de handen op de rug om contact te vermijden. In deze fase zijn we  de baas en ondanks de instructie langs de kant om lang te spelen schiet Jelle, op 12 seconden schotklok, de 10-15 binnen. Helaas nog 2 foutjes aan het einde en de russtand is 13-16. In de laatste fase echt verzuimd de wedstrijd op slot te gooien maar nog niets aan de hand.

Tweede helft begint met een dame van Tilburg die…… en de 15-18 valt door een karakteristieke goal van Anniek achter de paal. Er volgt een rommelige fase waarin Tilburg zich weer knap in de wedstrijd knokt en Swift door een paar onnodige fouten problemen op de hals haalt. Bij 19-19 is Tilburg weer langszij.

Rick scoort nogmaals en Jolien komt binnen de lijnen. Floor mag terugkijken op een verdienstelijk debuut. Nienke schiet ons weer na 2 voorsprong (20-22).

Mooi om te zien dat na lang blessureleed “niet Gangsta Rik” ons aanvallend nog meer opties geeft, hij komt in het veld om Tom af te lossen. Die andere Rick scoorde na een prachtige fake onder de korf. Nienke scoorde, uiteraard met 1 handje, de mooiste van de avond al stond de coach op de tv beelden wel hinderlijk in de weg.

Het gaatje was weer geslagen, helemaal toen Jasper achter de korf binnenschoot 21-25. Tilburg stribbelde nog even tegen naar 23-25 maar naar weer een treffer achterkant korf van Jasper was het verzet gebroken. Anniek  gooide bij 24-29 de wedstrijd in het slot. Via Rick zijn 14e!!, Nicole en Jelle zijn 8e  floot de scheidsrechter voor de laatste keer bij 25-32. Wederom een lastige uitwedstrijd tot een goed einde gebracht, volwassen gespeeld en mede door onze schotkracht de wedstrijd verdiend gewonnen.

Volgende week alweer de 4e uitwedstrijd nu tegen het bekende Roda uit Westzaan. Die kregen afgelopen week tegen Velocitas een pakkie op de broek met 25-9. Een kat in het nauw maakt echter rare sprongen dus Roda zal er wel op Knossen.

De concurrentie bovenin hebben we nu allemaal gehad en die gaan nu lekker elkaar punten afpakken, ondertussen natuurlijk zelf wel de punten blijven pakken en niet op lauweren gaan rusten. Voor je het weet gaan andere ploegen “volle sjees”  en gaan ze zomaar winnen van ons. Hoop doet leven zullen we maar zeggen.

Tot volgende week!

 

*Tip: lees even het prachtige verslag van KV Tilburg

https://kvtilburg.nl/wedstrijdverslagen.php?idverslag=1529