Rigtersbleek 1 - Swift 1: 8 – 13

En daar zit ik dan op zondagavond om 20.45 uur achter de laptop oude tijden te laten herleven. Ooit zo een 40 jaar geleden in één van de vorige glorietijden van Swift begonnen met de wetenswaardigheden te beschrijven van Swift 1, daarna mee afgedaald met de cracks van toen naar lagere teams omdat men vond dat ik toch niks te doen had langs de kant. Vervolgens met onze kids een rondgang gemaakt langs diverse korfbalclubs alwaar men ook altijd wel het idee had dat ik wel voor wat vulling van de clubbladen en later de sites kon zorgen. De laatste klus was bij Rohda, maar toen de diverse dochters besloten elders hun heil te gaan zoeken leek me dat een mooi moment om de pen aan de wilgen te hangen en met schrijverspensioen te gaan. Maar ik had dus even niet gerekend op het luizige gekonkel van 2 dochters die bij Swift meenden te moeten terug keren. En zo zag ik, stomverbaasd, plotseling mijn naam terug in een todo lijstje van de huidige selectie achter de noemer “verslagen schrijven”. Gelukkig wel samen met Tom en Jelle dus dat viel dan wel weer mee, totdat ik het verslag las van afgelopen week. Ik zou vanaf deze week het vertellen van al die mooie acties, al die geweldige doelpunten en dat verschrikkelijk fantastische verdedigen met de nodige kritische kanttekeningen en op enigszins humoristische wijze voor mijn rekening gaan nemen. Hun dank was enorm en daar zat ik dus. Er in geluisd door mijn eigen bloedjes van kinderen, overgenomen door enkele andere selectiesnotneuzen.

En dus is het nu 21.05 uur. U weet nu waarom mijn naam in het vervolg terug te vinden is onderaan de verslagen van ons eerste. En zoals een behoorlijk groot coach ooit meende te mogen zeggen toen hij terugkeerde bij de club waar hij zijn grootste successen vierde kan ik met de volle overtuiging zeggen “de cirkel is rond”. En dus gaan we gelijk maar van start met die kritische kanttekeningen.

En dan begin ik gelijk maar met mijn eigen dochter. Want zag ik afgelopen week meteen al fout gaan?  Sylvana……wordt geschreven met een i en niet met een y. Dom, dom, dom. En voor degenen die zich nu afvragen of ik me daar direct al aan erger of dat dit met een knipoog is bedoeld zou ik zeggen, zoek het uit. Hopelijk zijn jullie daar aan het eind van het seizoen dan wel uit.

En nu gaat iedereen zich natuurlijk afvragen waar al dit voorgaande nou op slaat. Waarom zo een ellenlange inleiding wat eigenlijk nergens over gaat en al helemaal niet over de wedstrijd van Swift 1. Ik ga het u uitleggen. Ik schrijf nu wel een verslag, maar ik ben afgelopen zaterdag helemaal niet in Enschede geweest dus eigenlijk kan ik amper over deze wedstrijd schrijven of oordelen. Gelukkig bestaat er dan tegenwoordig zoiets als internet en heb ik de wedstrijd op een schermpje van 17 inch kunnen bekijken en toen leek het allemaal heel behoorlijk. Wel de nodige fouten opgemerkt en vooral in de passing gaat het nog wel eens mis maar ik zag een redelijk goed verdedigend Swift 1, de aanvallen leverden kans op kans op, maar waar het eigenlijk vooral aan schortte was de afwerking. Met iets meer zuiverheid was er een monsterscore mogelijk geweest, maar goed de kansen werden gecreëerd en vorige wedstrijden hebben al uitgewezen dat dit in de wedstrijd tegen Rigtersbleek een uitzondering lijkt te zijn. En aan het eind van de competitie als de balans is opgemaakt zal niemand er meer over jammeren dat er nu geen 25 goals zijn gemaakt.

Vooral de eerste helft waren de doelpunten op de vingers van één hand te tellen. En het waren met name onze dames die er voor zorgden dat er nog 5 gemaakt werden. Rick maakte er wel twee, maar dat waren strafworpen die toch vooral de verdienste waren van Anniek. Silvana maakte een omdraaibal en een korte kans onder de korf, die overigens bijzonder fraai werd aangegeven door Tom en als laatste maakte Nienke de vijf vol. Verdedigend zat het wel snor en Rigtersbleek kwam dan ook niet verder dan drie doelpuntjes, waardoor halverwege een magere 3-5 op het scorebord prijkte. Direct na rust nam ons eerste via Rick en Anniek meer afstand en na de 4-7 van Rigtersbleek brachten Nienke en Anniek het verschil op 5. Via 5-9 zette Silvana met 2 goals Swift op 5-11 waarna Rick het verschil nog groter maakte en 5-12 voor zijn rekening nam. Het verschil was wel gemaakt en Rigtersbleek gaf zich over. Ondanks dat wisten zij nog wel 3x de korf te vinden, maar spannend werd het nooit meer, ook al omdat Jasper tussendoor onze 13e in de korf mikte.

Een lekkere overwinning op het tot deze wedstrijd ook nog ongeslagen Rigtersbleek. Ook al bereikte mij na afloop wel vanuit de ploeg berichten dat het allemaal niet zo lekker was gegaan, dat het geen beste wedstrijd was geweest en dat men niet echt tevreden was met het vertoonde spel, maar heej, jullie hebben drie wedstrijden gespeeld, jullie hebben 6 punten en zijn samen met Rust Roest de enige twee ploegen die de volle buit hebben binnen gehaald en dat tegen ploegen die allemaal in het bovenste deel van de ranglijst bivakkeren. Drie ploegen staan op 0 punten tot nu toe en daartegen moeten jullie nog spelen naast de wedstrijd tegen medekoploper Rust Roest. Dat klinkt overigens wel heel erg lekker…..medekoploper. En dat voor een promovendus. Voorwaar geen slechte start van dit korfbaljaar. Wel waken voor onderschatting de komende weken als jullie tegen de op het oog wat mindere ploegen in de poule zullen aantreden. In het verleden heb ik te vaak meegemaakt dat een Swift 1 uitstekend presteerde tegen de betere ploegen en vervolgens punten liet liggen tegen de zwakkeren. En dat zou toch uitermate zonde zijn. Weten jullie echter deze lijn door te trekken dan kan het nog een heel interressant seizoen gaan worden.

As. Zaterdag een mooi programma op ons eigen veld met Swift2 en Swift 3 en daar tussenin de hoofdwedstrijd van Swift 1 tegen Telstar.  Hopelijk komen er weer de nodige mensen deze ploegen supporteren, want dat verdienen onze spelers en speelsters absoluut.

Veel succes tegen Telstar en tot volgende keer

Adri