Roda Westzaan 1 - Swift 1: 20 – 25

Op verzoek van onze aanvoerder Tom pakken we maar weer eens de laptop erbij om mijn licht te laten schijnen over de belevenissen van Swift 1 dit seizoen. Uiteraard kon ik dat niet weigeren en dus zal ik de komende tijd weer regelmatig van mij laten horen. Alvorens iets over de wedstrijd van afgelopen zaterdag te vertellen eerst maar even een kort overzicht over hoe het eerste tot nu toe in de zaal gepresteerd heeft. Voor dit weekend waren er 5 wedstrijden gespeeld, die 2 overwinningen en 3 nederlagen opleverden, waarbij dan wel de kanttekening geplaatst mag worden dat dit onder meer tegen de 2 veruit sterkste ploegen in deze poule gebeurde. Desondanks waren dit eigenlijk zeer acceptabele nederlagen. Zowel tegen KIOS als tegen Velocitas werd er een groot deel van de wedstrijd goed meegedaan maar brak een korte schotloze periode  de ploeg op. Alleen tegen Refleks wilde het met name in de tweede helft totaal niet lukken en kon Refleks na een 5-4 tussenstand in de tweede helft weglopen naar een 13-7 overwinning. Kan natuurlijk een keer gebeuren. Wat veel erger was , was dat Suus een uitermate nare blessure opliep. Achteraf bleek haar achillespees afgescheurd te zijn en dat betekent een zeer langdurige revalidatie en voorlopig even geen korfballen, waar we haar uiteraard alle succes bij toewensen.

En zo stond Swift 1 door de winstpartijen op Sporting Trigon (26-18) en op Rapid (23-12} voor het begin van de wedstrijd tegen Roda met 4 punten in een grote middenmoot, waar ook Roda met 2 punten meer toe behoorde. En dus zou het wel lekker zijn als Swift 1 deze wedstrijd winnend af zou sluiten. En vanaf de eerste minuut bleek wel dat ons eerste ook hiervan doordrongen was. Met de comeback van Silvana (even een aantal weken met andere zaken in de weer) in de plaats van Suus en met een wissel in de vakopstelling ging ons eerste deze wedstrijd de strijd aan. De eerste 7 minuten ging het nog gelijk op maar na 5-5 nam Swift het heft in handen. Onder aanvoering van Jasper in het ene en Silvana in het andere vak golfden de aanvallen richting de korf van Roda, terwijl de aanvallers van Roda steeds goed onder druk werden gezet zodat die niet echt lekker konden aanleggen. Op die manier begon Swift langzaam weg te lopen bij Roda. Met name Silvana schoot in deze periode met scherp, Drie aanvalsbeurten leverden 6 doelpunten vanuit haar handen op, En aangezien het andere vak ook een paar goaltjes meepikten gingen we rusten met een goede 9-14. En toen Silvana vrij snel na rust de 9-15 op het scorebord leek een grote overwinning in de maak. Alleen dook op dat moment weer een periode van lastig doelpunten maken op. In het en vak lukte het even niet, in het andere vak kreeg Silvana een andere tegenstandster, die wat meer vat op haar had. Op dat moment nam Floor de rol van doelpuntenmaakster op zich en legde zij er twee achter elkaar in het mandje.

Ook Jesse en Jasper deden in een duit in het zakje, maar toch kon Roda terugkrabbelen tot 16-19 en leek het toch nog spannend te worden. Gelukkig had Silvana nog niet al haar kruit verschoten en maakte zij het verschil weer 4 punten groot. En toen ook het andere vak weer de schwung te pakken kreeg en Anniek en Jasper ons naar 6 punten voorsprong schorten was de wedstrijd wel beslist, Roda legde zich bij de nederlaag neer, scoorde nog wel een paar keer maar in gevaar kwam de overwinning niet meer. Symptomatisch voor deze wedstrijd was dan ook wel dat Jasper met zijn  6e en Silvana met haar 10e voor ons de score afsloten. Het moge echter duidelijk zijn dat deze overwinning toch vooral een teamprestatie is geweest. Inde verdedigende rebound deden onze heren heel belangrijk werk en waren ze hun tegenstanders regelmatig de baas, scoorden Floor en Anniek juist op momenten dat het bij de anderen even stokten een paar heel belangrijke goaltjes terwijl Kimberley vooral in het steunende werk  haar kwaliteiten ten toon spreidde.

Is alles dan geweldig vandaag en ook de vorige wedstrijden? Ik denk dat deze ploeg een verdomd aardig spelletje kan laten zien. De spirit in de ploeg is elke wedstrijd absoluut aanwezig. We zien elke week prachtige staaltjes korfbal en fantastische doekpunten maar ik denk dat er eigenlijk nog meer uitgehaald zou kunnen worden. Mijns inziens zijn er namelijk regelmatig momenten dat er veel te druistig geacteerd wordt. Dan wil iemand zo graag dat er daardoor onnodige fouten of overtredingen  gemaakt worden die dan weer uitmonden in tegendoelpunten. Iets meer rust opbrengen op dergelijke momenten en dan kan er veel ellende voorkomen worden. Daarnaast is volgens mij ook het spel met schotklok nog wel voor wat verbetering vatbaar. Regelmatig gebeurt het dat een eerste schot pas 7, 8 seconden voor het verstrijken van de tijd wordt gelost. En dan komt er natuurlijk wel heel veel druk op zo een schot te liggen. Als jullie het voor elkaar weten te krijgen om hierin nog een aantal procenten te verbeteren dan kunnen jullie denk ik om de bovenste plekken mee strijden. Maar tot nu toe verloopt het seizoen niet slecht. Volgende week thuis tegen Atlantis dat met 1 puntje onderaan staat. Bedenk echter dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken. Kunnen jullie echter het niveau van de wedstrijd tegen Roda opnieuw aantikken dan moet een overwinning zeker weer tot de mogelijkheden behoren

 

Succes en tot volgende keer

 

Adri