Spannende strijd Swift 1 tegen DOT: 18-16

Zondag is Swift 1 weer een stapje dichter bij het kampioenschap gekomen. In de Oostenburghal trokken de Amsterdammers na een spannende wedstrijd aan het langste eind. Het werd 18-16.

In de wedstrijd tegen DOT uit Oss trad dokter Anna in de basis aan voor dokter Nienke, die weekenddienst had en een waardige vervanger in haar collega had. Vlak voor de wedstrijd moest Swift nog een last minute wijziging doen in de opstelling. Rick was ziek en werd vervangen door Jasper, die daarmee in zijn vertrouwde vak van vorig jaar startte.

De wedstrijd begon in het voordeel van Swift. Met name het vak van Anniek, Anna, Jelle en Tom begon zeer scherp en Swift kwam op 5-1 voorsprong. Het andere vak had wat moeite met de schwung vinden. Nadat het spel een aantal keer stil had gelegen door een blessure en time outs, was de flow bij Swift er een beetje uit. Dat gaf DOT de mogelijkheid zich te herpakken. Swift bleef voor staan, zelfs weer tot 4 punten, maar steeds weer gaf Swift DOT de gelegenheid om zich terug te vechten. Zelfs tot 8-8. De scherpe Jelle tekende nog voor 3 van de 5 doelpunten die daarna volgden. In de slotfase van de eerste helft wist DOT nog 2 keer de korf te vinden. Met 13-10 gingen we rusten.

In de kelder van Oostenburg spraken we af scherpte te bewaken en DOT niet meer in de wedstrijd te laten komen door fouten van ons. Swift begon goed door gelijk weer het gat van 4 punten te slaan. Het gat bleef steeds schommelen tussen 4, 3 en 2 punten. Dichterbij kwam DOT eigenlijk niet, maar de spanning sloeg wel toe, want de doelpunten van Swift vielen ook niet bij bosjes. De spanning werd versterkt door niet perse inconsistente, maar wel heel onvoorspelbare beslissingen van de scheidsrechter, die niet vies was van strafworpen en vrije ballen. In de slotfase kwam DOT op één punt heel dichtbij: 17-16.

Inmiddels waren Franka en Laura in de ploeg gekomen voor Marianne en Anniek. Bloedstollende minuten, waarin echt nog wel gescoord moest worden, want niemand was gerust op de voorsprong van één doelpunt. En daar was Laura. Nadat ze ook al een belangrijke bijdrage aan de winst van Swift 3 had geleverd in de wedstrijd daarvoor, dacht ze: kom, ik red de wedstrijd van Swift 1 ook even. De Oostenburghal ontplofde (zo herinnert uw verslaggever het zich in ieder geval) na haar verlossende doelpunt.

Een belangrijke overwinning dus, wederom, voor Swift. En weer een stapje dichterbij het kampioenschap. 10 wedstrijden, 20 punten. Maar we zijn er nog niet. Volgende week staat Haarlem op het programma (15.45 in het Kennemer Sportcentrum), dat vecht tegen degradatie. In het verleden hebben we het tegen Haarlem best lastig gehad, dus winst is zeker geen zekerheid.