Sterk Swift wint in Goes van Tjoba

Zaterdag stond de op-één-na verste uitwedstrijd van het seizoen voor Swift op het programma. En dan te bedenken dat die wedstrijd in Goes was. De reistijd van twee uur werd de hele week al aangehaald als één van dé argumenten om de wedstrijd met Tjoba om te zetten in winst. De Zeeuwen waren prima begonnen aan het zaalseizoen met twee overwinningen en vooral die laatste overwinning, uit bij Velocitas, zorgde toch voor enig ontzag. Tjoba zal van tevoren dan ook gedacht hebben een goede kans te maken. Het kwam echter bedrogen uit: in tot nu toe één van de beste wedstrijden van het seizoen ging Swift ervandoor met de overwinning. Het werd liefst 17-26.

Een aantal Swift-fans waren tot bewondering van de spelers helemaal meegekomen uit Amsterdam en omstreken. Voor de familie Bosdijk was Goes bovendien om de hoek en dus werden we gesteund door een verrassend groot aantal mensen. De sfeer zat er goed in in sporthal Omnium, want de vele thuissupporters bleken bloedfanatiek. Regelmatig roerden ze zich bij beslissingen van de scheidsrechter, discussies tussen de coaches en zelfs bij blessures van Swift die in hun ogen toch vooral werden bestempeld als aanstellerij of tijdrekken. De reuring op de tribunes werkte als doping voor Swift, dat liet zien dergelijke branie vooral met sterk spel te kunnen overbluffen.

Vooral verdedigend had Swift z’n zaakjes prima op orde. De snelle aangeef, soms aangegooid vanuit het andere vak, werd er regelmatig uitgehaald en als die er al kwam werd de geliefde bal naar de achterkant van het veld zo moeilijk mogelijk gemaakt. Toch lukte het Tjoba in het eerste deel van de eerste helft om bij te blijven. In het voorveld werd niet altijd even veel druk gegeven en bovendien werden er een aantal vrije ballen weggegeven die leidden tot een doelpunt. Na een sterke Amsterdamse start kon het daarom gebeuren dat het na twintig minuten 9-8 stond. Dat was gelijk de enige en laatste voorsprong van Tjoba, dat de rest van de wedstrijd achter de feiten aan zou lopen. Nog voor rust boog Swift de achterstand om in een 9-13 voorsprong, mede door doelpunten van Rick en Anniek, die beiden sterk speelden. Daarnaast bleek Jasper een plaag voor zijn tegenstander. Hij kwam gemakkelijk vrij en strooide (al dan niet hangend in de lucht) met mooie passes. Ook de doelpunten voor rust van Nicole zijn het vermelden waard. Drie keer was het van afstand raak. En dat was knap, want ook verdedigend zorgde ze samen met Silvana dat de normaal gesproken makkelijk scorende dames van Tjoba nauwelijks in hun spel kwamen.

Dat het verdedigde plan, gesmeden door Martin, de gewenste uitwerking zorgde natuurlijk voor tevredenheid in de rust. Na de vorige twee wedstrijden wisten we echter precies waar het gevaar lag, namelijk dat een ruime voorsprong uit handen zou worden gegeven. Niet alleen zouden we goed uit de kleedkamer moeten komen, we moesten het nu ook de gehele tweede helft volhouden. En dat lukte. Alsof we daadwerkelijk hadden geleerd van de afgelopen weken werd er met het mes tussen de tanden gespeeld. Al snel werd er een voorsprong van zes doelpunten gepakt en als enige verslapping dreigde, stond er steeds iemand op om het verschil weer groter te maken. Rick, die tot afgrijzen van het thuispubliek twee keer op de grond lag met kramp, maakte kort daarna toch de 12-19. De brede glimlach in de richting van de tribunes sprak boekdelen. Na zijn doelpunt werd Rick vervangen door Mees, die met goed verdedigend en reboundend werk liet zien hoe belangrijk het is om een sterke en brede selectie te hebben. Stoïcijns ging Swift ook na de omzettingen door en bleef het gemakkelijk op de been. Sterker nog: de voorsprong kon in het laatste deel van de wedstrijd verder worden uitgebreid. Het grootste verschil werd bereikt bij 14-24. De einduitslag van 17-26 gaf de verhoudingen prima weer.

‘Tjoba afgebluft’ kopte de Provinciale Zeeuwse Courant de volgende dag, en dat was terecht. Een wedstrijd die Swift vertrouwen moet geven richting het treffen met ONDO (Middelburg), de andere Zeeuwse tegenstander. ONDO won als enige alle wedstrijden tot nu toe en is één van de absolute titelkandidaten. Een mooi treffen dus om te zien in hoeverre we ons kunnen meten met de echte topploegen. Deze laatste wedstrijd voor de Kerst wordt aankomende zaterdag om 20.00 gespeeld in sporthal Oostenburg. We zien u graag langs de lijn!

Zie ook het (korte) verslag van de Provinciale Zeeuwse Courant: https://www.pzc.nl/sport-in-zeeland/ondo-blijft-winnen-maar-tjoba-en-fortis-worden-afgebluft~a14767ce/