Stoïcijns Swift 1 wint ruim bij Roda

Een sterk en geconcentreerd spelend Swift 1 heeft afgelopen zaterdag met duidelijke cijfers van Roda Westzaan gewonnen: 13-20. Daarmee komt het in punten gelijk met medekoploper ZKV, dat voor het eerst deze competitie verloor.

Na de vele wedstrijden tegen de Westzaners in de afgelopen seizoenen wisten we wat we konden verwachten van de hekkensluiter. Roda is een niet te onderschatten tegenstander die de fysieke duels niet schuwt en zelfs graag opzoekt. Dat was zaterdag niet anders en dus werd er vooral onder de korf stevig gestreden.

In de beginfase ging het gelijk op, al was het vaker Swift dat in de achtervolging moest. Toen Swift voor het eerst op voorsprong kwam – Anniek maakte 5-6 – waren alle Amsterdamse doelpunten uit verschillende handen gekomen. Hoewel Roda nog gelijk kwam was het hierna Swift wat de klok sloeg. In beide vakken resulteerde een reboundoverwicht in aanvallen met meerdere schoten. Zo bleef de sterk spelende Tom maar ballen uitdelen, terwijl in het andere vak eenzelfde rol was weggelegd voor Kimberley. De frustraties liepen rap op bij Roda en Swift kon voor rust gestaag uitlopen naar 6-10. Een ogenschijnlijk geruststellende voorsprong, al wist men aan Amsterdamse zijde wel beter. Roda zou furieus uit de kleedkamer komen en de strijd zou nog lang niet gestreden zijn.

Niet geheel verrassend maakte Roda dan ook het eerste doelpunt na rust. Maar waar Swift in het verleden nog wel eens zenuwachtig kon worden van een naderende opmars, daar bleef het nu stoïcijns. Verdedigend werd er weinig weggegeven: als Roda al tot een doelpoging kwam, bleef het veelal bij dat ene schot. Rick gaf zijn tegenstander nauwelijks een fatsoenlijk schot en dus trok die geregeld naar de korf. De teruggekeerde Errol – het lijkt alsof hij niet is weggeweest – ontpopt zich echter steeds meer als een één-tegen-één verdediger en dus kwamen de heren in dat vak er nauwelijks aan te pas. Maar ook aanvallend bleef het prima gaan. Glansrollen waren daarbij weggelegd voor de dames Bosdijk. Onder toeziend oog van vader Marcel scoorden zij samen zeven keer en regelmatig was dat op momenten dat Swift even een doelpunt kon gebruiken. Ook Kimberley bekroonde een sterk optreden met een doelpunt, terwijl ook Rick helemaal los was. Het laatste Swift-doelpunt kwam van hem, terwijl good old Ivan Karsters, die het verschil voor Roda ook niet kon maken, de eer redde: 13-20. 

Waar Swift vorige week tegen Phoenix goede fasen afwisselde met veel mindere, daar bleef het tegen Roda vrijwel de hele wedstrijd goed spelen. Het liet zich niet uit de tent lokken door de ruwheid en de provocaties van Roda; niet voor niets werden er nauwelijks vrije ballen en strafworpen weggegeven. De overwinning in Westzaan mag daarom worden beschouwd als volwassen teamprestatie die vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden. Bijna wekelijks wordt er door Swift de meeste doelpunten gemaakt in de eerste klasse D, terwijl er ook steeds beter wordt verdedigd. Wat die statistieken waard zijn zal de aankomende weken blijven, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen KIOS. De ploeg uit Nieuw-Vennep is net als Roda een goede bekende en wedstrijden tegen hen zijn steevast spannend. Swift – KIOS: 3 oktober, 16.00. Tot dan!