Swift 1 slaat weg omhoog in met tweede overwinning op rij

Na een moeizame start, met nederlagen tegen Synergo (15-16) en ZKV (21-11), heeft ons vlaggenschip de weg omhoog ingeslagen. Vorige week werd eerst Nova overtuigend aan de kant geschoven (15-11), waarna afgelopen zaterdag Telstar niet opgewassen bleek tegen de Amsterdamse dadendrang: 16-11.  

De laatste overwinning kwam niet gemakkelijk tot stand. Na een tegenvallende eerste helft (2-6) droop Swift 1 teleurgesteld af richting de bestuurskamer. Vol ongeloof keken de spelers elkaar in de ogen. Waarom gaat het zo moeizaam? Moeten we voor een andere tactiek kiezen, wisselen? De verklaring bleek veel simpeler, analyseerde coach Otto. “Het spel is goed en we nemen de juiste kansen. Maar het ontbreekt aan overtuiging. In de afronding, in de duels, in de passing: eigenlijk overal. We moeten vanaf nu veel meer vechtlust en karakter laten zien.” 

Met hernieuwde energie kwamen de spelers het veld op voor de tweede helft. Het team oogde onverzettelijk en vol vertrouwen. Jesse vuurde direct twee keer raak, waarna de tegenstander van Silvana via een ogenschijnlijke overtreding de stand op 4-7 bracht. Mees, in de eerste helft nog geslachtofferd door zijn coach vanwege ons collectieve gebrek aan overtuiging, mocht het in de tweede helft opnieuw proberen en tekende direct voor de 5-7 met een onehander. Het doelpunt toonde niet alleen zijn wederopstanding, maar symboliseerde ook de kentering van de gehele ploeg. 

Want sindsdien ging het lopen. De Amsterdammers scoorden liefst veertien keer in het tweede bedrijf en toonden daarmee waar ze toe in staat zijn wanneer er absolute wilskracht wordt tentoongespreid. Het gaat dan niet alleen om hard werken en met overtuiging spelen, maar ook om jezelf wegcijferen voor het belang van het team. En dat is precies wat Silvana deed, toen ze na een paar gemiste vrije ballen de beurt gaf aan invaller Suus. Het bleek een gouden greep, want beide mogelijkheden vanaf de stip werden omgezet tot een doelpunt.  

Spelen in teambelang kan soms ook betekenen dat je gewisseld wordt. We zijn geen team, maar een selectie en de laatste twee wedstrijden hebben dat wel bewezen. Tegen Telstar waren invallers Suus en Stefan gezamenlijk goed voor vijf doelpunten. Een week eerder, in het duel tegen Nova, speelde Britte de sterren van de hemel tijdens haar invalbeurt door een gevaarlijke dame van de tegenstander volledig uit te schakelen.  

Dat is de les die we kunnen trekken uit de eerste vier wedstrijden. Op tachtig, of zelfs negentig, procent winnen we geen wedstrijden. Maar wanneer we als selectie ALLES geven wat we hebben, kunnen we van iedereen winnen.