Swift 1 uiteindelijk ruim langs Haarlem

Na de teleurstelling van vorige week – de kampioenswedstrijd werd verloren van ALO – was de opdracht duidelijk: de laatste twee duels moesten worden gewonnen om alsnog de eerste plaats veilig te stellen. In de (voorlopig) laatste thuiswedstrijd van aanvoerster Marianne en toekomstig Korfbal League-scheidsrechter Errol werd zondag de eerste horde genomen. Na een moeizame eerste helft werd Haarlem uiteindelijk met ruime cijfers verslagen: 25-16.
In een snikheet Amsterdam trof Swift een bekende tegenstander. De laatste jaren werd er vrijwel altijd gewonnen van de Haarlemmers, al ging dat zelden heel gemakkelijk. Het was dus oppassen tegen de nummer drie van de tweede klasse E, die altijd net iets fanatieker lijkt te zijn als er wordt aangetreden tegen Swift. Het was dan ook zaak om scherp te starten, en dat lukte: na een paar prima aanvallen stond het 4-1. Het bleek geen voorbode voor een walk-over; binnen een mum van tijd kwam Haarlem al weer op gelijke hoogte en even later pakten de bezoekers de eerste voorsprong. Er moesten in de eerste helft teveel vrije ballen en strafworpen worden geïncasseerd en hoewel die soms makkelijk werden gegeven werd er veel te slordig verdedigd. Haarlem bleef zo prima meedoen en kwam via 5-7 op 6-8 en 8-10. Kort voor rust kon ergere schade worden voorkomen door onder andere schoten van Errol en Anniek. Desondanks zorgde de 11-11 ruststand voor weinig tevredenheid. Iedereen was het erover eens dat elf tegendoelpunten veel te veel was. Er moest dus degelijker worden verdedigd. Bovendien mocht er wat meer variatie in het aanvalsspel komen.
In de tweede helft wees Marianne Swift de goede weg door direct van afstand te scoren. Haarlem kon counteren door een dubieuze strafworp, maar daarna was het de beurt aan Swift. De aanvallen werden langer en er werd gezocht naar betere kansen dan in de eerste helft soms werd gedaan. Daarnaast kwam Haarlem tot veel minder goede doelpogingen doordat de doorbraak er uitgehouden werd. De verre schoten die restten konden regelmatig worden afgevangen door meekijkende rebounders. Vooral Tom liet zijn tegenstander vaak los om ballen uit de lucht te pakken. Hoewel Swift aanvankelijk nog verzuimde uit te lopen, was het met nog een kwartier te spelen wel duidelijk wie er ging winnen. Haarlem scoorde in de tweede helft maar vijf keer, terwijl Swift vanaf 17-16 nog acht keer op rij de korf vond. Daar waren ook doelpunten bij van Marianne en Errol, die zo met een gerust hart afscheid konden nemen van het thuispubliek.
Errol heeft ervoor gekozen zich volgend seizoen volledig te richten op zijn scheidsrechterscarrière. Hij zal toetreden tot de hoogste categorie scheidsrechters, waardoor we hem waarschijnlijk in actie zullen zien komen in de Korfbal League. Een grote eer en dus een begrijpelijke keuze, al zullen we onder andere zijn ervaring, timing onder de korf en razendsnelle eerste meters voor een doorbraak erg missen.
En dan Marianne. De laatste seizoenen was zij binnen én buiten het veld de onbetwiste aanvoerster. Zowel verbaal als met haar korfbalkwaliteiten stond ze op belangrijke momenten op als aanjager. Met haar befaamde ‘hark’ zette ze verdedigers op het verkeerde been en maakte ze vele doelpunten. Maar ook buiten het veld was ze onmisbaar, waar ze vaak het licht van de kantine uitdeed en als één van de cultuurbewakers geldt. Hoewel ze door haar zwangerschap (waarschijnlijk) niet meer in actie zal komen binnen het veld hoeven we niet bang te zijn dat we haar aan de rand van het sportveld ook niet meer zullen zien. Ik kijk nu al uit naar haar scherpe analyses. Errol en Marianne, bedankt!
Swift – Haarlem eindigde in 25-16. Een wat geflatteerde uitslag maar een zeer verdiende overwinning. Over twee weken wacht de herkansing om het kampioenschap binnen te slepen. Er zal dan in Hengelo moeten worden afgerekend met HKC. In Amsterdam ging dat begin dit seizoen nog erg soepel (27-12), maar van onderschatting zal zeker geen sprake zijn. HKC degradeerde dit weekend en zal vrijuit kunnen spelen om het kampioensfeest te verstoren. Mocht u zin hebben in een rit naar het oosten dan houden wij ons aanbevolen. Alle steun is welkom om hopelijk de tweede promotie van dit seizoen te kunnen vieren.