Swift 1 - Velocitas 1: 14 – 16

Dit weekend stond Swift 1 voor de zware opdracht om de op bezoek komende, ongeslagen koploper Velocitas uit Leiderdorp te bestrijden. Na de puike wedstrijd van vorige week tegen KIOS was ik dan ook zeer benieuwd of ons eerste opnieuw zou kunnen overtuigen en dat er een soort van opgaande lijn ingezet zou zijn. Het antwoord op deze vraag is na het zien van de wedstrijd tegen Velocitas: Verdedigend absoluut, aanvallend mwoah.

In de verdediging ziet het er op het ogenblik heel erg goed uit. Ook deze wedstrijd werden de aanvallers van Velocitas het vuur aan de schenen gelegd. Zo erg zelfs dat de irritatie en frustratie bij diverse Velocitasi (of hoe je de spelers/speelsters van Velocitas ook mag noemen) heel erg duidelijk zichtbaar was.

Aanvallend ging het zo nu en dan nog wel eens mis al liet ons eerste met name de laatste 10 minuten voor rust en de eerste tien minuten na rust zien wel degelijk dit onderdeel ook zeer behoorlijk te beheersen. Alleen stak deze wedstrijd weer het fenomeen ¨schotloze periode¨ de kop op. Want nadat in bovengenoemde periode met prima aanvalsspel een 6-10 achterstand werd omgezet in een 13-11 voorsprong was het hierna ineens zomaar weer over en werd in het laatste kwartier nog maar 1x gescoord. Als dat nu ook nog eens onder de knie gekregen wordt dan voorzie ik dat dit team echt nog wel naar een hoger niveau door kan groeien, want hoeveel wedstrijden zijn er niet met klein verschil verloren terwijl dit fenomeen de kop op stak.

Maar goed. Nadat beide ploegen aan het publiek waren voorgesteld kon de wedstrijd beginnen. Opnieuw startte Mees in de basis nu als vervanger van de niet fitte Jesse. Onze heren hadden zich blijkbaar de verslagen van afgelopen weken aangetrokken want verbazingwekkend genoeg kwamen de eerste zes doelpunten uit handen van één van onze mannen. Wel kon Velocitas al vrij snel afstand van Swift nemen maar door regelmatig mee te scoren bleef het verschil overzichtelijk en zeker niet onoverbrugbaar. En het waren vooral Hessel en Jasper in het tweede aanvalsvak die van zich deden spreken en ons eerste in de buurt hielden van Velocitas. Bij 3-4 zette de ploeg uit Leiderdorp echter even stevig aan voor een sterke periode, een tussensprint die ons eerste even te machtig was en die niet beantwoord kon worden op dat moment. Velocitas liep weg naar 3-7 en dus was het afwachten hoe Swift daarop ging reageren. Vaak zat zagen we dan de overtuiging bij de onzen verdwijnen en werd er vervolgens een kansloze nederlaag geleden. Maar hierin kun je zien dat de ploeg toch echt wel gegroeid is want de ruggen werden gerecht, de koppies bleven omhoog en de achtervolging ingezet. We bleven tot 6-10 het verschil op 4 punten houden, maar daarna kwamen de 10 beste minuten van Swift in deze wedstrijd. Onze dames gingen zich nu ook met het scoren bemoeien en na goals van Silvana, Floor en Jasper scoorde Kimberley pal voor rust uit een slim geforceerde strafworp de gelijkmaker.

Na rust zette de ingezette trend zich voort met de eerste voorsprong vanuit een vrije bal van Silvana en nadat Velocitas 11-11 had gemaakt kwamen we zelfs op een 13-11 voorsprong via strafworpen van Marwan en Kimberley. Op dat moment waren er nog 15 minuten te spelen en je kon echt merken dat Velocitas dit niet gewend was dit seizoen. Hun aanvallen liepen behoorlijk stroef en een stunt leek aanstaande. Maar ja, toen kwam dus dat vermaledijde laatste kwartier.  Op zich liep het aanvallend nog niet eens zo slecht maar de bal wilde niet meer door de korf. Alleen Hessel lukte dat nog een keer.  En dan heeft Velocitas genoeg klasse in de ploeg om hier optimaal van te profiteren. Zij wisten dan ook de stand weer om te buigen in hun voordeel. Al ging dat op zich nog niet eens zo heel erg soepel want pas in de allerlaatste minuut scoorden zij de beslissende 14-16 en was de strijd gestreden. Opnieuw was er met twee punten verschil verloren van de aanstaande en terechte kampioen in deze poule. Velocitas steekt er met kop en schouders boven uit en is dan ook niet voor niets nog ongeslagen. Met nog 4 wedstrijden voor de boeg en 5 punten voorsprong op nummer 2 moet het wel heel gek lopen willen zij dat nog uit handen geven en dus denk ik dat wij hen alvast de felicitaties mogen doen toekomen.

Na afloop was er dan ook aan de ene kant de voldoening dat het Velocitas zo moeilijk was gemaakt en dat het vertoonde spel ook deze wedstrijd zeer goed te pruimen was geweest. Aan de andere kant heerste toch ook de teleurstelling dat het net niet gelukt was om Velocitas 1 of 2 punten afhandig te maken.  Want daar was iedereen het wel over eens na de wedstrijd. Het had echt gekund dit keer. Ik wil daarom dan ook dit verslag afsluiten met het volgens mij grootste compliment wat jullie konden krijgen. En dat waren de woorden van de coach van Velocitas die opgelucht mededeelde dat zijn ploeg er deze keer opnieuw wel heel erg hard voor had moeten werken.

Nu even een weekje vrij voor iedereen. Even de zinnen verzetten en dan start de voorbereiding voor de laatste serie van 4 wedstrijden. En dan hopen dat iedereen volledig uitgeziekt is, want dat zat jullie de laatste weken ook wel aardig dwars natuurlijk. En dan met de verdedigende druk die jullie momenteel kunnen brengen en toch ook het scorende vermogen wat in iedereen zit dan gaan jullie gewoon keurig op een 3e of 4e plek eindigen en hebben jullie er goed en gedegen zaalseizoen op zitten. Succes en tot gauw.

 

Adri