Swift speelt gelijk tegen KIOS

Afgelopen weekend stond de thuiswedstrijd tegen KIOS op het programma. In Nieuw-Vennep werd de tweede wedstrijd van dit seizoen op miraculeuze wijze gewonnen. Jasper schoot toen zeven seconden voor tijd vanaf de achterlijn de winnende binnen. Voor Swift betekende die wedstrijd de opmaat naar veel meer overwinningen en een strijd om de bovenste plaatsen. De twee recente nederlagen tegen Roda en Velocitas hebben ons echter iets teruggeworpen in de stand. Voor KIOS is de situatie zorgelijker: zij staan met twee punten op een gedeelde laatste plaats en snakken naar een overwinning. Niettemin wisten we op voorhand dat het een behoorlijke strijd zou worden, want in veel wedstrijden verloren de bezoekers maar nipt. Bovendien moet Swift het nog steeds stellen zonder Silvana (de rest van het seizoen uitgeschakeld met een gescheurde kruisband) en Nicole (peesblessure in voet). Het inpassen van nieuwe mensen vergt uiteraard wat aanpassingstijd, al brengen Anna en Susan flink wat kwaliteit mee.
Hoewel beide ploegen stroef begonnen was de start overduidelijk voor Swift. KIOS kwam na een achterstand wel weer op 2-2 maar daarna nam Swift het initiatief over. Onder meer door een schot van zo’n tien meter van Jasper kon het uitlopen naar 6-3. Het lukte echter niet om door te drukken. KIOS begon beter te schieten en had veel rebound waardoor er geregeld herhaald kon worden. Bij Swift daarentegen was er te weinig beweging om tot goede kansen te komen. De ruststand van 8-8 was er dan ook niet een die tot tevredenheid leidde aan Swift-zijde. Het devies voor de tweede helft: in de aanval de achterkant van de korf meer gebruiken en in de verdediging eerder ballen stelen door terug te zakken.
De start van de tweede helft was hoopvol. KIOS kwam nog tweemaal op voorsprong door prima afstandschoten, maar daarna was het de beurt aan Swift. Drie snelle treffers van Jasper – waaronder een prachtige doorloopbal met één hand – en schoten van Anna en Suus bezorgden Swift een comfortabele 13-10 voorsprong. Toen het even later zelfs 16-12 en 17-13 werd leek de overwinning al helemaal binnen handbereik. Maar dat een ruime voorsprong in het zaalkorfbal (met schotklok) niet altijd even veel waard is hadden we dit seizoen al aan den lijve ondervonden. Soms lukte het om zelf terug te knokken, vaker lieten we de tegenstander terugkomen in de wedstrijd. Zo ook nu. KIOS bleef goed schieten en kreeg een aantal keer hulp van de scheidsrechter, die het spoor bij tijd en wijle behoorlijk kwijt was. Een excuus voor de wederopstanding van KIOS was het natuurlijk niet. Swift viel in de aanval te lange periodes stil en in de verdediging werd er af en toe teveel ruimte weggegeven. Zo kon het gebeuren dat in de laatste minuten een 22-20 voorsprong niet werd vastgehouden. Swift kreeg nog de ultieme kans op de overwinning door een vrije bal in de laatste seconden van de wedstrijd, maar die ging er niet in. De 22-22 eindstand voelde aan als een nederlaag.
De wedstrijd van zaterdag toonde aan dat je in deze klasse elke week goed moet zijn. Hoewel ONDO als koploper wat is losgekomen van de rest hebben alle ploegen inmiddels behoorlijk wat verliespunten. In de resterende vijf wedstrijden is er daarom nog van alles mogelijk, ook voor Swift. De afgelopen jaren werd er haast elke week gewonnen – in veel gevallen met overmacht. Dat nu niet alle wedstrijden worden omgezet in winst hoort bij de uitdaging van het spelen in de eerste klasse. Daarin zijn inmiddels een aantal prachtige wedstrijden gespeeld – denk aan de gewonnen thriller tegen ONDO (28-27) en de doelpuntenregen bij Tilburg (25-32). Maar ook de masterclass bij Tjoba (17-26) is gedenkwaardig. Die laatste ploeg komt, helemaal vanuit ‘s-Heer Hendrikskinderen, op 29 februari op bezoek in Amsterdam. We zullen tot op het bot gemotiveerd aan de start verschijnen om hopelijk eenzelfde soort wedstrijd neer te zetten als de uitwedstrijd bij Tjoba. Uw steun is zeer welkom!