Swift start veelbelovend in eerste klasse

Swift beleefde een veelbelovend debuut in de eerste klasse. Het eveneens gepromoveerde Viko uit Vianen werd verslagen met 20-24. Hoewel de uitslag mogelijk anders doet vermoeden, was de wedstrijd geen moment spannend.

Voorafgaand aan de wedstrijd verklapte Viko-routinier Marcel Hijnen weinig geloof te hebben in winst. De uitspraak was makkelijk te verklaren, aangezien de ploeg uit Vianen afscheid heeft moeten nemen van veel vaste krachten. Het nieuwe team, onder leiding van voormalig ALO-trainer Rob Siemer, is nog in opbouw en zal nog de nodige stappen moeten zetten.

Desalniettemin ging Viko furieus van start in de eerste vijf minuten van de wedstrijd. De vooraf pessimistische Hijnen zette zijn ploeg brutaal op voorsprong met vier doelpunten in de eerste vijf minuten: 4-2. Swift-trainer Van Eijk wijzigde snel zijn verdedigende tactiek door de tot dan toe onfortuinlijke ‘klever’ Tom van tegenstander te laten wisselen met Jelle. Hierbij kreeg Tom de taak om de aanval van Viko te ontregelen en snel de bal te onderscheppen terwijl Jelle zich volledig moest focussen op Hijnen.

De nieuwe tactiek wierp snel zijn vruchten af. Hoewel de spits van Viko nog wel bleef scoren, deed hij dit minder vaak, waardoor het Swift lukte om initiatief te nemen in de wedstrijd. In de laatste twintig minuten van de eerste helft bogen de Amsterdammers een achterstand van 7-6 om in een 8-15 ruststand. De doelpunten werden veelal gescoord uit flitsende aanvallen en de spelers van Swift toonden zich uiterst effectief in het afmaken van de kansen.

In de tweede helft probeerde de ploeg uit Vianen te redden wat er te redden viel door massaal achter te verdedigen. Dit werkte niet bevorderend voor de spelvreugde, maar de Amsterdammers maakten evengoed nog negen doelpunten.

Hierbij moet de kantteking worden gemaakt dat Swift het verdedigend wat liet liggen. Waar in de eerste helft vooral Hijnen doelpunten maakte voor Viko, scoorde de ploeg uit Vianen na rust over meer schijven, waardoor een relatief bescheiden 20-24 eindstand op het scorebord kwam te staan.

Het laatste geeft stof tot nadenken en moet worden verbeterd om zaterdag een kans te maken wanneer titelkandidaat Synergo op bezoek komt.

Wij hopen op een fantastische eerste ‘Super Saturday’ met heel veel Amsterdams publiek langs de zijlijn.

Tot zaterdag!