Verslag Swift jeugd 10 december

Door Susan Bosdijk

De Swift jeugdteams kwamen afgelopen zaterdag in actie voor de derde competitiewedstijd van het zaalseizoen. Er werd weer lekker gespeeld, plezier gemaakt, verloren én gewonnen!

De F1 had zich voorbereid op de wedstrijd tegen DKV Victoria F1. Helaas lukte het DKV op het laatste moment niet om een compleet team op de been te brengen, waardoor de wedstrijd werd uitgesteld. Dat is even balen, maar gelukkig komt van uitstel geen afstel en staat er voor komende week weer een spannende wedstrijd in Haarlem op het programma. Daarnaast is de F1 team van de week, en mogen de spelers zaterdag oplopen met het 1e bij de wedstrijd tegen Rapid.

De E2 stond in Oostenburg klaar voor de wedstrijd tegen ZKC’31. Met invalcoach Lilian aan de zijlijn, begon de E2 goed en opende al snel de score. Daarna ging het gelijk op, maar al snel werd duidelijk dat ook ZKC’31 de korf goed kan vinden. Van ver wisten de spelers van ZKC te scoren, wat lastig te verdedigen is. Zo ging de E2 met een 1 – 3 achterstand de rust in. De tweede helft stond coach Esther langs de kant, en die zag hoe Swift goed verdedigde en vele ballen onderschepte. Toch wist ZKC hun aantal doelpunten te verdubbelen, terwijl de E2 niet meer tot scoren kwam door de goed verdedigende uitploeg. Zo eindigde de wedstrijd in 1 – 6.  

Ook de E1 kwam thuis in actie en mocht aantreden tegen DKV E2. De twee ploegen hadden op het veld ook al tegen elkaar gestaan, waardoor de groei die de E1 in de afgelopen maanden heeft meegemaakt goed te zien was. Waar de teams op het veld erg aan elkaar gewaagd waren, nam Swift nu duidelijk de leiding. De E1 verdedigde zo goed dat bijna elke bal onderschept werd. Zelf lukte het wel goed om verre ballen over de tegenstander heen te gooien, die vervolgens ook nog gevangen werden. Daarnaast werd de bal steeds snel en fel afgevangen, waardoor er meerdere keren achter elkaar geschoten kon worden. Hierdoor konden Cas (3x), Yosan en Yona (2x) scoren in de eerste helft. DKV wist slechts één keer de korf te vinden, waardoor de teams met een tussenstand van 6 – 1 de rust in gingen. Bij het tweede deel van de wedstrijd nam Swift geen gas terug; zowel verdedigend als aanvallend wist de E1 het niveau vast te houden, waardoor met een stand van 11 – 2 de winst werd binnengehengeld. Dit is de 3e overwinning op rij, waardoor de E1 ongeslagen op de eerste plek in de zaalcompetitie staat.

De D1 begon vol energie aan de wedstrijd tegen Sporting West D2. Er werden snelle aanvallen gespeeld, waarbij vooral Luiza en Levi vaak konden schieten. Toch was het een dame van Sporting West die de eerste drie doelpunten op het scorebord zette. Tijd voor een tactisch strijdplan om dit gezamenlijk op te lossen. Zo probeerden de heren ballen te onderscheppen, terwijl de twee dames samen goed verdedigden als de bal toch aankwam. Ondertussen wist de aanval met Levi (2x) en Luiza de score weer gelijk te brengen. In de tweede helft stond Swift zo goed te verdedigen dat DKV bijna niet aan hun eigen spel toekwam. Aanvallend wisten de spelers elkaar goed vrij te spelen, waardoor Imre (2x), Levi, Luiza, Wenzel en Ilay (2x) tot scoren kwamen. Een mooie 10 – 4 overwinning volgde. Volgende week staat opnieuw Sporting West op het programma, maar dan een ander team (namelijk de D1). Samen met Swift staat dit team bovenaan, dus bij winst gaat de D1 als koploper het nieuwe jaar in.  

In de thuishal moest ook de C2 aan de bak voor de wedstrijd tegen KVA C3. De afgelopen weken was het Swift nog niet gelukt om punten te halen, dus de spelers waren er op gebrand om nu wel de winst binnen te slepen. Met goede moed begon de C2 aan de wedstrijd. Het werd geen doelpuntrijk potje, maar wél eentje met resultaat. Hoewel Swift ‘slechts’ drie keer tot scoren kwam, wist de tegenstander uit Amstelveen maar 1x de korf te vinden. Zo won de C2 voor de eerste keer dit zaalseizoen met een eindstand van 3 – 1.

In Oostzaan speelde de C1 tegen de C2 van OKV. Door eerdere ontmoetingen met deze tegenstander, en doordat ze een extra weekje rust hadden gehad, begonnen de spelers (samen met invaller Katja) vol vertrouwen aan de wedstrijd. Direct na het startsignaal was de spanning al voelbaar: beide ploegen waren gedreven en lieten op hoog tempo de bal rondgaan. OKV wist door het gooien van diepe ballen goed om te gaan met de druk die Swift gaf, en pakte de leiding. Dankzij doelpunten van Loïc en Esra wist de C1 de aansluiting te behouden, maar het lukte Swift niet om de wedstrijd naar haar eigen hand te zetten. Ondanks het goede samenspel en de veerkracht die de C1 toonde, bleven de punten in Oostzaan. Het was een leerzame wedstrijd, waar bij het laatste  fluitsignaal 9 – 8 op het scorebord stond.

Vorige week kwamen we tot de conclusie dat het tijd werd voor de A1 om na een verliespartij en gelijkspel weer eens te winnen. In Oostenburg begon Swift tegen ZKV/ZKC A2 om deze missie te volbrengen. Al snel werd duidelijk dat Swift qua spel de bovenliggende ploeg was. Een cruciaal onderdeel van deze sport, en eigenlijk van iedere balsport, bleef echter uit: scoren. De A1 vergat zichzelf te belonen voor hun harde werk, waardoor het onnodig spannend werd. ZKV/ZKC ging zelfs met een 5 – 7 voorsprong de rust in. Gelukkig waren er nog 30 minuten om dit goed te maken. Met wat instructies, wissels en goed verdedigen kon het scoren van de tegenstander worden gestopt. De A1 legde er zelf nog het minimale aantal doelpunten in wat nodig was voor de winst, waardoor met een eindstand van 8 – 7 de punten in Amsterdam bleven. Volgende week is de A1 vrij, maar als enige jeugdteam komen ze op zaterdag 24 december in actie tegen GroenGeel A3 in Wormer.

Programma jeugd zaterdag 17 december 2022

10.10     Haarlem E2 – Swift E2

10.30     EKVA E2 – Swift E1

12.00     Sporting West D1 – Swift D1

12.00     ESDO C1 – Swift C2

12.30     Oosterkwartier F1 – Swift F1

17.10     Swift C1 – Oosterkwartier C1