Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 10 juni 2023

Door Susan Bosdijk

“Kampioenen, Kampioenen, Olé Olé” werd niet door één, maar door wel twee Swift-teams gezongen afgelopen zaterdag. De E2 en D1 wisten hun zenuwen in bedwang te houden en sleepten het kampioenschap binnen. Ook de andere teams hebben niet stilgezeten en zich goed in het zweet gewerkt.

De F1 stond in Wormer klaar bij GroenGeel F2. Deze keer zonder wissels, dus aan de vier basisspelers de taak om de hele wedstrijd uit te spelen. Ondanks de hitte ging Swift vol energie van start. De spelers renden het hele veld over en wisten elkaar goed te vinden. Zo ontstonden er veel kansen en vloog de ene na de andere bal erin. Door deze bliksemstart stond het bij de rust al 1 – 8. De lege bank en de felle zon begonnen na de rust wel z’n tol te eisen: de vermoeidheid sloeg toe en GroenGeel kwam steeds dichterbij. De F1 spelers hielden dapper stand en de opgebouwde voorsprong bleek groot genoeg. Met een 7 – 11 eindstand gingen de punten mee naar Amsterdam.

Op ons eigen Swift-veld ontving de E2 tegenstander Furore E3. Bij winst was de E2 kampioen, dus de spelers wisten wat ze te doen stond. Fel begon Swift aan de wedstrijd en met een mooie doorloop (aangegeven door Alba) opende Lili de score. Furore liet van zich horen en maakte de gelijkmaker. Dankzij goed samenspel had Lili er echter na het eerste kwart al een hattrick inliggen. De uitploeg gaf niet op en kwam langzaam terug in de wedstrijd. Swift had vooral moeite met de lengte van de tegenstander. Met een 3 – 3 tussenstand gingen de ploegen het 4e kwart in. Een spannende slotfase volgde. Furore kwam een aantal keer heel dichtbij een doelpunt, maar het was uiteindelijk Step die Swift met een hattrick weer op voorsprong bracht. Ook Lili deed nog een duit in het zakje, en daarmee was de winst (7 – 3) én de eerste plek binnen. Swift E2 is kampioen en vierde dat natuurlijk met taart. Gefeliciteerd!

De E1 ging langs bij Rohda E1. Met vier spelers sterk en een lege bank begon Swift aan de wedstrijd. Geen wissel dus, wat betekende dat iedereen in het warme weer de hele wedstrijd uit moest spelen. Om krachten te sparen begon Swift dus rustig aan de wedstrijd. Rohda had hetzelfde plan en het duurde dus even voordat het eerste doelpunt viel (voor de thuisploeg). Tijd voor Swift om een tandje bij te zetten. Er werd goed aangevallen, maar het lukte niet goed om dit harde werk te belonen. Na een welverdiende drinkpauze wisten Yosan (2x) en Evalien gelukkig de korf te vinden. Met een 2 – 3 voorsprong ging het laatste kwart in. Je zou denken dat de energie zo goed als op is aan het einde van zo’n wedstrijd, maar Swift was juist net begonnen. Zo gooide Cas de bal vanaf de middellijn zo in de korf en vond Evalien het tijd voor nog een doelpunt. Yosan liet zich niet uit het veld slaan (letterlijk) en zorgde voor het laatste doelpunt. Aan de rode gezichten was te zien hoe erg iedereen z’n best had gedaan. Maar dat was niet voor niks: 3 – 6 winst!

De D1 speelde uit tegen Oranje Nassau, en zowel spelers als het meegereisde publiek zaten vol met spanning. Het was namelijk tijd voor dé kampioenswedstrijd waar sommige D-tjes de avond van te voren al over hadden gedroomd. Toen de scheidsrechter het startsignaal gaf, had Swift de zenuwen nog niet onder controle. Hierdoor werden veel plaatsfouten gemaakt en wist de D1 de korf niet te vinden. Gelukkig maakte de thuisploeg hier geen gebruik van en begon de wedstrijd na de pauze opnieuw met een 0 – 0 ruststand. De rust was toen ook wedergekeerd bij de spelers. Ze gingen gewoon lekker spelen zoals altijd en zich niet druk maken over wat er op het spel stond. Na het eerste verlossende doelpunt volgde er meer, allemaal vanuit Swift-handen. Ook de toekijkende ouders waren opgelucht: de coach heeft ze nog nooit zo hard horen juichen. Met een 0 – 4 eindstand is het kampioenschap van de D1 een feit. Een knappe, en verdiende prestatie: als je alle andere ploegen een keer zonder tegendoelpunten weet te verslaan, is die eerste plaats niet meer dan terecht. Gefeliciteerd D1!

Op het Blauw-Wit veld begon de C2 aan de wedstrijd tegen BW C2. De spelers waren zenuwachtig, want naast dat Blauw-Wit altijd een geduchte tegenstander is, stond ook het kampioenschap op het spel. Vanaf het begin was de spanning om te snijden. Benjamin scoorde de eerste twee doelpunten voor Swift, waarna de thuisploeg de score gelijktrok. De rest van de wedstrijd waren er veel onderscheppingen en mooie kansen aan weerszijde, maar bleef het scoren uit. Blauw-Wit scoorde slechts één doelpunt in de tweede helft. Dat ene doelpunt bleek echter genoeg, want hoewel Swift alles gaf in de brandende zon, werd de korf niet meer gevonden. Met de 3 – 2 eindstand gaat Blauw-Wit nu als koploper het laatste weekend in en heeft het lot in eigen handen. Het enige wat de C2 nog kan doen is volgende week winnen en afwachten hoe het bij de andere wedstrijd eindigt.

De C1 mocht zich opmaken voor de return tegen KVA C2, waar al 2x (maar officieel 1x) van gewonnen werd. Voor de toeschouwers in Amstelveen een déjà vu met anderhalve week geleden, want ook nu kwam de C1 scorend moeizaam op gang. Waar vorige week het tij keerde in de tweede helft, bleef het scoreverloop nu gestaag vorderen. Langzaam maar zeker werden er wat doelpunten gemaakt aan Swift kant, maar KVA bleef de aansluiting houden. Gelukkig hield de Blauw-Gele verdediging goed stand en werd met 5 – 7 gewonnen. Met twee punten los is de C1 nu eigenlijk al kampioen, maar om als enige bovenaan te staan moet er zaterdag gewonnen worden van runner-up Groen-Geel. En wat is nou leuker dan thuis kampioen worden onder toeziend oog van Swift-publiek?

De A1 had geen wedstrijd op het programma staan dit weekend, maar mag ter compensatie komende week 2x in actie komen.

Daarnaast staan er nog meer wedstrijden op het programma. De laatste wedstrijden van het seizoen, en veel thuis op het Swift-veld. Tijd om nog één keer de Swift-Jeugd naar de overwinning te schreeuwen.

Programma donderdag 15 juni 2023

19.30     DOC A1 – Swift A1

Programma zaterdag 17 juni 2023

9.30       Swift F1 – Oosterkwartier F1

9.30       Swift E1 – Blauw-Wit E2

10.40     Swift D1 – ZKV/ZKC D1

11.45     Swift C2 – Luno C2

12.00     Aurora E4 – Swift E2

12.45     Swift C1 – GroenGeel C5

13.50     Swift A1 – Synergo A2