Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 13 mei 2023

Door Susan Bosdijk

Na twee weekenden ‘vrij’, hervatte de Swift jeugd afgelopen zaterdag de veldcompetitie. Er stonden veel mooie wedstrijden op het programma en dankzij het stralende zonnetje was het ook voor de coaches en het publiek een heerlijk dagje langs de lijn.

De F1 sprong in de auto richting Haarlem voor de wedstrijd tegen Oosterkwartier F1. Een geduchte tegenstander, want in de zaal werd er een keer nipt gewonnen én een keer net verloren. Ook bij deze wedstrijd was het stuivertje wisselen: de ene keer stond Swift voor, waarna Oosterkwartier weer de leiding pakte. Zo kwamen ook de superspelers van beide teams in actie. De F1 rende en vloog door het veld, maar de thuisploeg speelde met evenveel energie. Geen verrassing dus dat de wedstrijd met 11 – 11 in een gelijkspel eindigde. Na zo’n zware wedstrijd in de zon zou je denken dat de F1 spelers uitgeteld op het (kunst)gras lagen. Niets was minder waar. De trampoline in Haarlem werd nog uitvoerig getest voordat de spelers met het zwaarbevochte puntje op zak terug in de auto sprongen.

De E2 stond thuis klaar om Aurora E4 uit Haarlem te ontvangen. Vanaf het begin zat de spanning in de wedstrijd, en was het billenknijpen voor het publiek. Zo zat iedereen op het puntje van z’n stoel (of bankje) toen zowel Alba als Step hun doelpoging nét niet raak zagen gaan. Lilli had meer succes en maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd dankzij een mooie doorloopbal. Goed voorbeeld doet volgen, want toen vond de tegenstander het ook tijd om te scoren. Na deze gelijke ruststand, deden Rosa, Carolina en Lili er in de tweede helft een schepje bovenop. Ook Ype ging er vol voor: niet alleen door veel ballen te onderscheppen, maar ook door te scoren. In het laatste kwart kwam Aurora weer op gelijke hoogte. Gelukkig scoorde Rosa snel nog een doelpunt voor Swift. Nog een paar minuten nagelbijten, waarbij Aurora bijna de gelijkmaker scoorde. De opluchting was groot toen het verlossende eindsignaal van de scheidsrechter klonk. Een 3 – 2 overwinning!

In Amsterdam-West begon de E1 aan de wedstrijd tegen Blauw-Wit E2. Yosan opende de score met een mooie doorloopbal, en had toen de smaak te pakken: zo stond ook al snel de 0 – 2 op het scorebord. Na een aantal kansen te hebben gemist, scoorde Blauw-Wit vlak voor rust hun eerste doelpunt. De drinkpauze kwam als geroepen met dit warme weer. Nadat de spelers zich weer hadden opgeladen, was het tijd voor de tweede helft. Swift startte weer sterk met een doelpunt van Evalien, maar de thuisploeg hield nog stand. Nadat Blauw-Wit de score gelijk had getrokken, begon een spannende slotfase. Hoewel het tempo wat lager lag – logisch na zo’n wedstrijd in de volle zon – had de E1 nog wat energie over om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dankzij twee doelpunten van Yosan, een strafworp van Anton én een goal van Tristan stond er bij het laatste fluitsignaal een overtuigende overwinning op het bord: 4 – 7.

In Zaandam begon de D1 aan de wedstrijd tegen ZKV/ZKC D1. Hoewel de weersomstandigheden perfect waren, hadden beide teams moeite om de bal in de korf te krijgen. Kansen waren er echter genoeg, vooral aan Swift-kant. Met een kleine voorsprong van 0 – 1 gingen de spelers de rust in. Tijdens het limonade drinken werd afgesproken om in de aanval diepe ballen over de tegenstander heen te gooien. Deze opdracht werd goed uitgevoerd en zo stonden de Swift-spelers regelmatig vlakbij de korf vrij. Het scoringspercentage lag gelukkig een stuk hoger de tweede helft, waardoor de winst werd veiliggesteld. Hoewel het aantal doelpunten uit de eerste helft ook al voldoende was geweest: ZKV/ZKC kwam namelijk niet tot scoren, waardoor de wedstrijd in 0 – 5 eindigde.

In Linschoten speelde de C2 tegen Luno C2. Doordat er invallers nodig waren bij andere teams, was de bank leeg en stond er voor de acht basisspelers een hele wedstrijd op het programma. Hoe meer korfbal, hoe beter; dus iedereen stond te trappelen om te beginnen. De eerste minuten van de wedstrijd ging het gelijk op. Na wat gemiste kansen aan beide kanten, scoorde Billie het openingsdoelpunt. Door geconcentreerd te verdedigen en veel ballen te onderscheppen, kwam Swift steeds beter in de wedstrijd. Zo volgden ook doelpunten van Benjamin en Yinte. Het doorloop-offensief van Luno werd gestopt door goed naar elkaar te roepen. Aan de afspraak om na de rust niet te verslappen, maar stug door te blijven spelen, werd goed gehoor gegeven. Met twee goals van Maaike (zowel onderhands als bovenhands) en doelpunten van Benjamin en Amber, sleepte Swift de winst binnen. Dankzij deze 3 – 7 overwinning, heeft de C2 nu de koppositie in handen.

Met invaller Katja op het plekje van Feline stond de C1 klaar in Wormer voor de wedstrijd tegen GroenGeel C5. Vanaf het begin was duidelijk dat Swift de bovenliggende partij was. Er werd snel rondgespeeld en van de gecreëerde kansen, werden er veel benut. Niet eerder dit seizoen maakte de C1 zoveel doelpunten. In de verdediging hield Swift het ook goed dicht. GroenGeel wist met één doelpunt de eer te redden, maar was niet opgewassen tegen het scorend vermogen van Swift. De C1 boekte met 1 – 12 een ruime overwinning.

Voor de A1 is het een spannende periode: niet alleen omdat er leuke wedstrijden op het programma staan, maar ook omdat meerdere spelers bezig zijn met hun eindexamens. Hierdoor waren er een aantal afmeldingen, maar gelukkig kon Feline uit de C mee om dit gat op te vullen. Met precies acht spelers verscheen Swift in Utrecht aan de start bij de wedstrijd tegen Synergo A2. Al snel bleek dat de ploegen erg aan elkaar gewaagd waren. Er werd over en weer gescoord. Swift kwam kort op voorsprong, maar uiteindelijk trok de thuisploeg aan het langste eind: 12 – 10. Ondanks dat er geen twee punten meegingen naar Amsterdam, mag de A1 terugkijken op een goede wedstrijd. Extra hulde natuurlijk voor Feline, die haar eigen wedstrijd liet schieten om bij de A1 in te vallen.

I.v.m. Hemelvaart wordt er op donderdag niet getraind, maar gelukkig mag iedereen snel weer in actie komen: op zaterdag staan er namelijk wel wedstrijden op het programma!

Programma zaterdag 20 mei 2023

10.00     ADOS F1 – Swift F1

10.00     Swift D1 – BEP D2          

10.30     KVA C3 – Swift C2

11.00     KVA E3 – Swift E2

11.10     Swift A1 – AW/DTV A3

12.00     Haarlem C2 – Swift C1

14.00     Swift E1 – Sporting West E1