Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 15 oktober

Door Susan Bosdijk

Voor de jeugd van Swift stond afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd van de veldcompetitie op het programma, waarbij meerdere teams nog kans maakten op het kampioenschap. Zo ook voor de F1, die thuis aan de wedstrijd tegen Oranje Nassau F1 begon. Waar bij de vorige ontmoeting tussen deze clubs de F1 steeds achterstond, waren deze keer de rollen omgedraaid: Met een doelpunt van invaller Yarden stond Swift de hele wedstrijd voor. Een 1-0 voorsprong is echter niet groot, en in de laatste minuten scoorde Oranje Nassau de gelijkmaker. In de poule van de F1 waren de doelpunten sowieso schaars deze week: ieder team scoorde maar 1x. Helaas geen overwinning dus, maar alsnog erg knap om gelijk te spelen tegen een ploeg waar vorige keer dik van verloren was. Met deze 1-1 eindstand eindigt Swift op een keurige 2e plek.

Ook de E2 kwam zaterdagochtend op het Swift veld in actie, en er stond een pittige derby op het programma tegen de E2 van Blauw-Wit. Vorige keer had Blauw-Wit al laten zien dat ze makkelijk tot scoren kon komen, dus de E2 was gewaarschuwd. Helaas bleken onze stadsgenoten ook deze week een maatje te groot, maar desondanks gaf Swift niet op en bleef doorgaan tot het einde. De wedstrijd eindige in 0 – 14, en Swift E2 is op de 4e plek in de competitie geëindigd.

De E1 reisde vroeg af naar Diemen voor de wedstrijd tegen DKV Victoria E2. Swift had nog een kans om eerste te worden in de poule, dus iedereen was vastbesloten om te winnen. Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel echter aan de kant van DKV, maar dankzij snel overspelen en de goals van Evalien en Cas, wist Swift de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ook Yosan prikte nog een doelpuntje mee en bij het fluitsignaal werd de eindstand 2 – 5 doorgegeven. Hoewel de E1 blij was met de winst, heerste er een toch wat teleurgestelde sfeer; er waren namelijk zo veel kansen geweest en de spelers hadden het idee dat ze vaker hadden gescoord. Gelukkig was iedereen snel weer blij want bij thuiskomst werd bekend dat Swift samen met Oranje Nassau op de eerste plaatst is geëindigd! KAMPIOENEN dus; en bij kampioenschap, hoort taart! Die hebben jullie nog tegoed.

In Huizen speelde de D1 tegen de D2 van gelijknamige vereniging: Huizen. Bij de eerdere thuiswedstrijd werd gelijk gespeeld, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Huizen ging snel van start en kwam makkelijk tot scoren, terwijl Swift daar nu juist veel moeite mee had. Zo liep de D1 lange tijd tegen een fixe achterstand aan. Desondanks liet de D1 zich niet kisten en bleef doorgaan, tot het einde. Het team gaf niet op, waardoor Louisa nog 2x tot scoren kwam in de laatste fase van de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in 9 – 2, en de punten bleven in Huizen. De D1 sluit het veldseizoen af met een 3e plek in de poule.

De C2 stond klaar voor de wedstrijd tegen KVA C3. In deze strijd om de 2e plek kwam de C2 tegen een aantal (oude) bekenden te staan en was het ook de laatste wedstrijd van Leo. Genoeg extra motivatie om vol energie aan de wedstrijd te beginnen. Er werd op hoog tempo gespeeld en goed gegooid, waardoor er veel kansen ontstonden. Daarnaast bleef de verdediging scherp en onderschepte vaak snel de bal, waardoor KVA moeilijk tot scoren kwam. Ook aan de Swift-kant ging dit wat moeizaam, en stond er lange tijd 1 – 1 op het scorebord. Gelukkig was Leo’s afscheidscadeautje de bevrijdende 2 -1, en met nog een doelpunt was de winst officieel binnen. Dankzij deze 3 – 1 overwinning is de C2 de ‘runner-up’ in de veldcompetitie.

Vervolgens kwamen de spelers van de C1 in actie tegen Oosterkwartier, waar ze eerder met 1 – 5 van gewonnen hadden. Toch was het geen ‘kat in het bakkie’, want Oosterkwartier had eerder al gelijk gespeeld tegen de kampioen, en moest dus zeker niet onderschat worden. Van te voren waren de volgende afspraken gemaakt: in de aanval scoren, en in de verdediging de bal afpakken. Een paar open deuren misschien, maar wel waar het spelletje in de basis om gaat. Ondanks dat Swift moeite had met het verdedigende spel van Oosterkwartier en het selecteren van de beste kansen, liepen ze in de eerste helft uit naar een 4 – 0 voorsprong. En die voorsprong hebben ze niet meer uit handen gegeven. Door goed te verdedigen en ook in de aanval te doen wat was afgesproken (namelijk scoren), eindigde de wedstrijd in een 7 – 0 overwinning. De C1 is op de 2e plek in de poule geëindigd.

Als laatste dé wedstrijd van dit weekend waar iedereen naar uitkeek: Swift A1 tegen GroenGeel A3, waarbij de winnaar als kampioen het veld af zou komen. Veel publiek was gekomen om dit spektakel te aanschouwen. Alsof het nog niet spannend genoeg was, zorgde ook de regen voor wat extra uitdaging: een tegenstander die veel druk geeft én een gladde bal maken het passen erg lastig. Na een 2 – 0 voorsprong knokte GroenGeel zich terug en was het Swift die tegen een achterstand aankeek. Gelukkig liet de A1 zich niet uit het veld slaan: door rustig te blijven en volwassen te spelen, kwamen ze in de slotfase op één punt voorsprong. Na de bloedstollende laatste minuten was de ontlading groot toen het fluitsignaal klonk en de A1 met een 7 – 6 overwinning de winst binnensleepte. Gefeliciteerd A1 met het kampioenschap; jullie kregen het niet cadeau, maar zo’n kampioenstaart smaakt extra lekker na een zwaarbevochte wedstrijd.

Dit waren de laatste wedstrijden op het veld voor de jeugd dit najaar. Nu lekker bijkomen en genieten van de herfstvakantie. Maar wacht nog even met het opsnorren van de zaalschoenen: er staat op dinsdag 25 oktober nog een hele leuke clinic op het veld op het programma!