Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 17 juni 2023

Door Susan Bosdijk

Afgelopen zaterdag was de allerlaatste speelronde van het 2022/2023 korfbalseizoen. Tijd om te kijken hoe de jeugdteams het er vanaf hebben gebracht én wie er nog een kampioensfeestje hebben gevierd!

De F1 speelde de laatste wedstrijd op het Swift-veld tegen Oosterkwartier F1. Het was niet alleen de laatste wedstrijd van het seizoen, maar ook de laatste keer dat de spelers als F-jes in actie zouden komen. Dat het ook de laatste wedstrijd van coach Rik was en de laatste keer van Julian – die hierna Swift Amsterdam inruilt voor Swift Middelburg – zorgde voor een wedstrijd vol emoties. De spelers gingen er dus alles aan doen om er een waardig afscheid van te maken. Deze inzet was duidelijk zichtbaar. Aangezien het vorige keer 11 – 11 was geworden, moest er goed verdedigd worden om Oosterkwartier nu op 10 doelpunten te houden. Naast dat deze taak werd volbracht, wist Swift wél dezelfde score als vorige keer te behalen en sleepte met 11 – 10 de overwinning binnen. Met slechts één verliespartij dit seizoen eindigt de F1 op een keurige 2e plek. Met opgeheven hoofd verlieten de spelers het veld op de nieuwe sokken die ze als afscheidscadeautje van coach Rik hadden gekregen. Tijd om bij te komen van deze wedstrijd … en lekker in de speeltuin te spelen!

In Haarlem begon de E2 aan de wedstrijd tegen Aurora E4. Hoewel ze vorige week het kampioenschap al hadden binnengesleept én gevierd, waren de spelers niet van plan om nu rustig aan te doen. Zo opende Step de score, waarna Ype (2x) en Caroline ook de korf wisten te vinden. Verdedigend hield Swift het goed dicht, waardoor er bij rust een 0 – 4 voorsprong op het scorebord stond. Opnieuw was het Step die uit de startblokken schoot en het eerste doelpunt maakte na rust. Om nog kans te maken op de overwinning zette de thuisploeg een tandje bij en scoorden twee keer. Gelukkig onderschepte Lili veel ballen, waardoor de andere aanvallen van Aurora werden omgezet in kansen voor Swift. In het laatste kwart kwam de thuisploeg nog iets dichterbij, maar de voorsprong was groot genoeg. Met een 3 – 5 uitslag werd de winst veiliggesteld en liet de E2 zien terecht kampioen te zijn.

De E1 kwam thuis in actie bij de derby tegen Blauw-Wit E2. Met nog een mini kansje op het kampioenschap als concurrent Rohda punten zou laten liggen, begon Swift vastberaden aan de wedstrijd. Yona gaf het goede voorbeeld en legde na tien chaotische seconden al de eerste bal erin. Toen liet Cas zien van alle markten thuis te zijn, want na een goal vanaf de middellijn maakte hij ook een korte kans. In het tweede kwart bouwde het damesviertal door simpel en efficiënt te spelen een 11 – 1 voorsprong op. Na de rust werd dit verder uitgebreid naar 16 doelpunten. In het laatste kwart sloeg de vermoeidheid en hitte toe, waardoor Blauw-Wit nog een aantal keer kon scoren. Met deze 16 – 8 winst sluit de E1 het seizoen goed af en eindigt als runner-up achter Rohda, die in deze Amsterdamse poule van Sporting West won.

De al-tot-kampioen-gekroonde D1 sloot het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen ZKV/ZKC D1. De spelers hadden zin om hun favorietenrol waar te maken en met een overtuigende overwinning te eindigen. Dit kregen ze alleen niet cadeau, want zowel de uitploeg als het warme weer zorgden voor een moeizame eerste helft. Een 1 – 1 ruststand is niet passend bij wat de D1 het afgelopen seizoen heeft laten zien, dus noodzaak om wat gas bij te geven en de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Het tempo werd opgevoerd en aanvallend werden er steeds meer kansen gecreëerd. Het leek wel prijsschieten, en meerdere keren was het raak! Met een 7 – 2 eindstand en een mooie eerste plek, kan de D1 trots zijn op wat ze allemaal hebben bereikt het afgelopen jaar.

De C2 mocht na het verlies van vorige week alleen nog hopen op het kampioenschap, en liet niets aan het toeval over bij de thuiswedstrijd tegen Luno C2. Ondanks de afwezigheid van Billie, Benjamin en Yinte stond er binnen een mum van tijd een ruime voorsprong op het scorebord. Ook in de verdediging hield iedereen z’n koppie erbij en kreeg de tegenstander weinig ruimte. In de tweede helft werd het gat met de uitploeg alleen maar groter, met als eindstand een 13 – 3 overwinning. Een mooie afsluiting van een leerzaam seizoen, waarin de spelers enorm zijn gegroeid. De C2 liet zien kampioenwaardig te zijn, maar doordat koploper Blauw-Wit geen misstap maakte, eindigt Swift op de 2e plek.

Aan de C1 afgelopen zaterdag de taak om van GroenGeel C5 te winnen en zo alleen kampioen te worden. Hoewel Swift vorige keer relatief makkelijk gewonnen had (1 – 12), stond GroenGeel wel op de tweede plek én kon dus nog op gelijke hoogte komen. Vanaf het begin was het echter duidelijk dat dit niet zou gebeuren. Snel kwam Swift op voorsprong en gaf deze niet meer weg. Om het seizoen echt knallend af te sluiten, werd tijdens de rust het doel gesteld om nog minstens 7x te scoren via zoveel mogelijk verschillende spelers. Voor zo’n hecht team als de C1 is dat geen probleem: door goed samen te werken en elkaar vrij te spelen, werd de doelstelling gehaald. Met een 11 – 2 uitslag is het kampioenschap een feit, wat natuurlijk gevierd moest worden met heel veel taart!

Voor de A1 stonden er twee wedstrijden op het programma. Op donderdagavond in Bussum begon Swift aan de wedstrijd tegen DOC A1, wat resulteerde in een 9 – 14 winstpartij. Door deze overwinning kon de A1 twee dagen later thuis kampioen worden tegen directe concurrent Synergo. In het begin van de wedstrijd ging het gelijk op. Swift moest hard werken en kreeg per aanval vaak maar één kans waarna de bal weer richting het andere vak ging. De doelpunten waren schaars en Synergo kon zo langzaam een voorsprong opbouwen. Hoewel de spelers alles gaven, en de invaldames uit de C1 lieten zien het niveau prima aan te kunnen, lukte het de A1 niet meer om aan te haken. Met een 7 – 12 eindstand is Synergo kampioen en eindigt de A1 op de tweede plek. De teleurstelling was groot, maar de junioren mogen terugkijken op een goed seizoen waarin letterlijk en figuurlijk veel stappen zijn gezet. Hoewel het voor de eindstand geen verschil meer zal maken, krijgt de A1 nog een kans om het seizoen winnend af te sluiten. De spelers komen op woensdagavond voor de laatste keer in actie bij de inhaalwedstrijd tegen AW/DTV.

Dit was het allerlaatste jeugdverslag van dit korfbalseizoen. Bedankt aan alle coaches, ouders en andere razende reporters langs de lijn die deze verslaggever van informatie voorzagen, en natuurlijk alle Swift jeugdspelers die elke week veel moois liet zien om over te schrijven:  geniet van jullie welverdiende vakantie!