Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 18 februari 2023

Door Susan Bosdijk

Afgelopen zaterdag kwamen de jeugdspelers van Swift in Amsterdam en omstreken in actie tijdens laatste speelronde voor de voorjaarsvakantie.

De F1 was afgereisd naar Diemen voor de wedstrijd tegen DKV Victoria F1. Waar Swift op de 3e plaats op de ranglijst staat, is DKV de hekkensluiter. Bij de eerdere ontmoeting in Amsterdam won de F1, dus er was genoeg vertrouwen om deze return ook tot een goed einde te brengen. De wedstrijd ging van start en DKV kon goed meekomen in het begin. Gedurende het tweede kwart werd echter wel duidelijk wie de bovenliggende partij was. Dankzij het vlotte samenspel van de F1 werden er veel kansen gecreëerd én ook nog eens benut. Aan het einde van de wedstrijd stond er een monsterscore op het bord: 8 – 17.

De E2 stond klaar in Zaandam bij koploper ZKC’31 E2. ZKC staat ongeslagen bovenaan en is dus een zeer geduchte tegenstander. Dankzij de mannengriep begon de E2 vol girlpower aan de wedstijd. Vooral verdedigend ging het goed, waardoor in de eerste helft lang de nul werd gehouden. Uiteindelijk wist ZKC in de tweede helft meerdere keren de korf te vinden. Swift probeerde ook zelf een doelpunt te maken en creëerde meerdere goede kansen. Helaas lukte het de E2-meiden niet om te scoren. Met een 5 – 0 eindstand bleven de punten dus in Zaandam.

De spelers van de E1 waren ook in Diemen voor de wedstrijd tegen de E2 van DKV Victoria. Het duurde niet lang voordat Yosan en Cas (2x) de 0 – 3 voorsprong voor Swift op het bord zetten. Voor DKV tijd om aan de noodrem te trekken en met behulp van twee spelers uit een hoger team de stand gelijk te brengen. De rest van de wedstrijd was het billenknijpen. Door het variërende spel van Swift kwam de E1 steeds op één á twee doelpunten voorsprong, waarna DKV weer op gelijke hoogte kwam. Toen beide teams tien keer hadden gescoord, kwam DKV voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, die (helaas) niet meer uit handen werd gegeven. Eindstand: 11 – 10.

In Amsterdam (West) begon de D1 aan de wedstrijd tegen Sporting West D2. Van Sporting West zijn er twee teams actief in dezelfde poule, waarvan er één de directe concurrent is van de D1 voor de koppositie, terwijl de ander zich in de middenmoot bevindt. Deze week stond de lagere ploeg op het programma, waar Swift vorige keer van had gewonnen. Tijd om dat opnieuw te doen om het gat met het andere Sporting West team te beperken. In de aanval werd er goed samengespeeld en verdedigend zat het potdicht. Waar Swift veel kansen had, werd het de tegenstander erg moeilijk gemaakt. Eigenlijk precies hoe je het wilt hebben. Als kers op de taart werd er voor het eerst dit seizoen een strafworp benut. Met overtuiging sleepte Swift uiteindelijk een 0 – 8 overwinning binnen.

De C2 had het druk deze week, want er stonden twee wedstrijden op het programma. Om te beginnen op woensdagavond met DOC C1, één van de betere tegenstanders. Dat de C2 zich hier zelf ook onder mag scharen, werd in het eerste kwartier duidelijk. DOC werd overrompeld door de vele druk die Swift gaf en de C2 kwam op voorsprong. Daar liet de uitploeg het niet bij zitten. Dankzij doorloopballen uit de ruimte ging DOC uiteindelijk erop en erover. De wedstrijd eindigde in 4 – 5. Lang de tijd om hier bij stil te staan, was er niet. Op zaterdag moest de C2 naar Amstelveen voor de return tegen KVA C3. Ondanks een rommelige voorbereiding, gingen beide ploegen goed van start. Vooral verdedigend werd het aan beide kanten goed dichtgehouden, dus ondanks het hoge tempo waren kansen schaars. Met twee doelpunten aan beide kanten eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (2 – 2).

Thuis begon de C1 aan de wedstrijd tegen OKV C2, waarvan vorige keer nipt verloren werd. Tijd voor revanche dus! De vakken waren wat door elkaar gehusseld, dus bij het begin was het nog zoeken en aftasten. Tegen een ploeg als OKV kan dat eigenlijk niet, want met hun lengte en fysieke spel is volledige kracht en inzet nodig. Zo kwam OKV op een 1 – 3 voorsprong. Een peptalk van de coach tijdens de rust was nodig om het tij te keren, maar de lukte. De C1 vocht zich terug en kwam zelfs op voorsprong, mede dankzij twee afstandsschoten van Anna. Een spannende slotfase met pittige duels volgde. Gelukkig liet Swift zich niet van de wijs brengen en wist de wedstrijd goed uit te spelen: 8 – 7.

De A1 sprong op de fiets naar Zeeburg voor de wedstrijd tegen AW/DTV A3. In Oostenburg werd vorige keer een ruime overwinning geboekt (18 – 4), dus met misschien enige vorm van onderschatting begon de A1 aan de wedstrijd. AW/DTV startte wel scherp, kwam op voorsprong en gaf deze niet meer weg. Na een slappe eerste helft, was tijdens de tweede helft verbetering te zien. Er werd scherper verdedigd en veel kansen gecreëerd. Helaas stuiterde er hiervan meerdere van de korf af in plaats van er in. De wedstrijd eindigde met 12 – 9 in het voordeel van AW/DTV. Even een mindere wedstrijd voor de A1, maar dat kan gebeuren. Volgende keer zal iedereen weer fris en vol focus aan de start staan.

Komende week wordt er nog wel getraind, maar staan er geen wedstrijden op het programma. Daarna is het tijd voor vakantie, en zijn we allemaal een weekje vrij! Tijd om even bij te komen en op te laden voor de laatste fase van de zaalcompetitie. Behalve de spelers van de A1 dan; die blijven lekker in het wedstrijdritme, want op vrijdag 3 maart wordt er gespeeld tegen GroenGeel.

Programma jeugd vrijdag 3 maart:

19.00     GroenGeel A3 – Swift A1