Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 20 mei 2023

Door Susan Bosdijk

Niet alleen Swift 2 deed goede zaken afgelopen weekend (namelijk kampioen worden); ook de Swift jeugd boekte meerdere successen, met soms het innemen van de koppositie als gevolg.

De F1 trad zaterdagmorgen aan tegen koploper ADOS F1. Beiden teams waren nog ongeslagen, maar waar ADOS twee keer won, speelde Swift twee keer gelijk. Doordat ADOS voortvarend van start ging, duurde het niet lang voordat superspeler Alexander in actie moest komen. Dat had het gewenste effect, want na twee balcontacten kon hij het veld weer verlaten. Het tweede kwart draaiden de rollen om: Baukje scoorde 2x (en verzekerde zich zo van een ijsje van de-in-Hoorn-wonende oma) en Swift ging met een 5 – 6 voorsprong de rust in. Het derde kwart gaf ADOS gas, en plots stond er een 11 – 6 achterstand op het scorebord. Gelukkig kwam Iris met een tactisch aanvalsplan: “gewoon veel scoren.” Dat bleek de juiste formule te zijn, want superspeler Kila scoorde twee keer, waarna ook Julian en Alexander het op hun heupen kregen. In het laatste kwart werden er maar liefst acht(!) doelpunten gemaakt. Na deze achtbaan van een wedstrijd ging de F1 met twee doelpunten én de koppositie terug naar Amsterdam. Eindstand: 11 – 14.

De E2 reisde met acht spelers af naar Amstelveen voor de zoveelste ontmoeting met KVA E3. Swift begon scherp aan de wedstrijd en creëerde veel kansen door snelle uitbraken en goed opgezette doorloopballen. Helaas lukte het niet om deze te benutten. KVA deed dit wel en kwam zo op een voorsprong. Het eerste doelpunt aan Swift-zijde kwam van Rosa en met een 3 – 1 tussenstand was het tijd voor de pauze. Na de rust begon de E2 vol energie aan de tweede helft. Ondanks de achterstand had iedereen het geloof dat hier nog wat te halen viel. De doelpunten bleven schaars, maar door het hoge tempo ontstonden er genoeg kansen. Met nog maar 10 minuten op de klok, werd de inzet van de E2 eindelijk beloond: Swift kroop terug van 5 – 2 naar 5 – 3, waarna ook de aansluitingstreffer én de gelijkmaker vielen. Bij elk doelpunt van Swift begon het meegereisde publiek harder te juichen. KVA deed nog wat terug, (6-5) maar daar kwam het antwoord nog één keer van Swift: eindstand 6-6. Een hard bevochten punt en een echte teamprestatie!

De E1 speelde thuis tegen stadsgenoten Sporting West E1. Swift begon vol energie en verdedigde slim. Zo werden veel ballen onderschept en kon de uitploeg moeilijk aanvallen. Cas en Yona zorgden voor de eerste doelpunten, waarna Tosca een mooie doorloop scoorde. Inmiddels had Sporting West ook de korf weten te vinden, waardoor de ploegen met 3 – 2 de rust in gingen. Met de strategie om aanvallend te focussen op ‘verrassingsdoorloopballen’, ging de tweede helft van start. De tactiek werd goed toegepast, waardoor Evalien een strafworp meekreeg. Koelbloedig legde ze deze er onderhands in. De voorsprong werd verder uitgebreid en met o.a. kansen van Yarden, Cas en Yona stond er bij het eindsignaal een 7 – 4 overwinning op het scorebord.

De D1 stond thuis klaar om medekoploper BEP D2 te ontvangen. Swift kwam goed uit de startblokken en opende de score. Hoewel er goed verdedigd werd en de BEP spelers weinig kansen hadden, waren ze wel trefzeker. Met een 2 – 2 ruststand kon de wedstrijd dus nog alle kanten op. BEP kwam goed de kleedkamer uit, want na een halve minuut hadden ze de voorsprong te pakken. Gelukkig liet Swift zich niet gek maken en bleef rustig kansen creëren. De D1 kreeg grip op de wedstrijd, maakte nog wat mooie doelpunten en gaf verder weinig weg. Met een 9 – 5 eindstand staat de D1 nu als enige bovenaan in de ranglijst.

Hoewel dit wel op het programma stond, kwam de C2 afgelopen zaterdag niet in actie. De wedstrijd tegen KVA C3 is verplaatst naar volgende week vrijdag.

De C1 speelde uit tegen Haarlem C2. Geen onbekende club, want in de zaal werd toen al tegen de C1 van deze vereniging gespeeld (die toen ook kampioen werd). Eerder op het veld bleek al dat het 1e team niet onverslaanbaar was, dus vol goede moed begon Swift aan de wedstrijd. Al snel werd duidelijk dat het toch geen makkelijk potje zou worden. Hoewel Swift vooral aanvallend mooie acties liet zien, en mede dankzij een hattrick van Pijke op voorsprong kwam, was dit niet genoeg. Haarlem knokte zich terug in de wedstrijd en ging er uiteindelijk nét met de winst vandoor (6 – 5).

De wedstrijd van de A1 tegen AW/DTV A3 ging helaas ook niet door. Dat van uitstel geen afstel komt, weten onze junioren maar al te goed: doordat meerdere wedstrijden zijn verplaatst zullen zij in de laatste twee weken van de competitie maar liefst 4(!) wedstrijden moeten spelen.

Net nu we weer lekker in het wedstrijdritme zaten, staat het volgende speelvrije weekend al voor de deur. Geen wedstrijden dus komende zaterdag (behalve voor de C1). Volgende week staat er weer genoeg leuks op het programma, met o.a. inhaalwedstrijden op donderdag en vrijdag!

Programma zaterdag 27 mei 2023

12.45     Swift C1 – KVA C2

Programma donderdag 1 juni 2023

19.30     Swift A1 – DOC A1

 

Programma vrijdag 2 juni 2023

18.30     KVA C3 – Swift C2

 

Programma zaterdag 3 juni 2023

9.15       BEP D2 – Swift D1

10.00     Swift F1 – ADOS F1

10.00     Swift E2 – KVA E3

10.00     AW/DTV A3 – Swift A1

11.10     Swift C2 – KVA C3

12.15     Swift C1 – Haarlem C2

13.30     Sporting West E1 – Swift E1