Wedstrijdverslag Swift Jeugd – zaterdag 3 juni 2023

Door Susan Bosdijk

Niet alleen de zon en lucht kleurden geel-blauw afgelopen zaterdag: ook de Swift-jeugd trok hun tenue uit de kast voor een nieuwe speelronde!

De F1 opende het bal op het thuisveld tegen ADOS F1. Vanaf minuut 1 moest iedereen hard aan de bak. Dat was gelukkig niet voor niks: een mooie voorsprong werd opgebouwd waarna de superspeler van ADOS van de bank af kwam. Met slechts één doelpunt verschil in het voordeel van Swift klonk het rustsignaal. De strijd was allerminst gestreden. De tweede helft ging het opnieuw gelijk op alleen was het nu ADOS die op het juiste moment op één punt voorsprong kwam. Goede timing voor de uitploeg, maar wat minder voor Swift. Met een 14 – 15 einstand neemt ADOS nu de koppositie over. In een poule van slechts vier teams en met nog twee wedstrijden op het programma, is er echter nog van alles mogelijk.

De E2 speelde thuis tegen KVA en was vastberaden om sneller te scoren dan vorige keer. Het tempo lag hoog en Swift onderschepte veel ballen in de verdediging. Zo stonden er regelmatig spelers vrij en kon de E2 zes keer scoren in de eerste helft. Na rust ging de E2 door met kansen creëren. Na iedere onderschepping renden de spelers zo snel mogelijk naar de aanval. KVA kreeg weinig ruimte en had weinig in te brengen. Zo eindigde de wedstrijd in een mooie 9 – 2 overwinning. Met deze twee punten op zak kan de E2 deze week al kampioen worden. Kom ze dus allemaal aanmoedigen a.s. zaterdag om 10.00 op het Swift-veld!

De E1 stond klaar in het Westerpark bij Sporting West E1 waar vorige keer met 7 – 4 van gewonnen werd. Dat de thuisploeg nog wat goed te maken had, was direct duidelijk. Swift liet zich compleet verrassen door de felle start van Sporting West en keek al snel tegen een 5 – 0 achterstand op. Na deze ‘wake-upcall’ was het tijd voor de E1 om in actie te komen. Onder toeziend oog van haar Opa & Oma – die vanuit Israël op bezoek waren – bracht Yarden met twee doelpunten Swift weer terug in de wedstrijd. De E1 zette door en kwam zelfs even op voorsprong. Sporting West bleek in het laatste kwart echter de langste adem te hebben en de wedstrijd eindigde in 9 – 6.

De D1 was naar Purmerend afgereisd voor de wedstrijd tegen BEP D2. De spelers hadden er zin in, want vanaf het begin werd de druk op de thuisploeg flink opgevoerd. Waar de D1 normaal vaak via kansen dichtbij de korf tot scoren kwam, liet Swift zien ook van afstand gevaarlijk te zijn. Verdedigend stond het als een huis: geen enkel doelpunt werd doorgelaten. Net als een paar weken geleden tegen ZKV hield de D1 opnieuw de nul en stond dezelfde eindstand op het scorebord (0 – 5). Dankzij deze overwinning staat de D1 bovenaan en is niet meer in te halen. Maar om écht als enige ploeg het kampioenschap binnen te halen, moet er nog één keer gewonnen worden. Volgende week misschien?

De C2 speelde vrijdagavond de inhaalwedstrijd tegen KVA C3 in Amstelveen en zaterdagochtend direct de return in Amsterdam. Aan het weer lag het niet, want bij allebei de wedstrijden was er geen wolkje te bekennen. Op vrijdag kwam Swift op voorsprong waarna KVA de achtervolging inzette. De wedstrijd eindigde met 4 – 4 in een gelijkspel. Om de tegenstander op het verkeerde been te zetten, draaide de coach op zaterdag de rollen om: het verdedigingsvak begon in de aanval en andersom. Dat bleek een goede zet, want zo kon Swift op voorsprong komen. Het originele aanvalsvak had zich zo goed aangepast dat de spelers na het verdedigen wat moeite hadden met score. Na een doelpuntloze periode van beide kanten kon de C2 dankzij twee punten los komen. Die voorsprong werd niet meer weggegeven en met 4 – 2 werd de overwinning veiliggesteld. Zaterdag gaat de C2 op bezoek bij de runner up Blauw-Wit voor de strijd om het kampioenschap: dat belooft een spannende en leuke wedstrijd te worden!

De C1 speelde op woensdag de wedstrijd tegen KVA C2 opnieuw wegens een onrechtmatige opstelling. Eerder werd ruim gewonnen, maar om de punten ook echt binnen te hebben, moest dat nu opnieuw gebeuren. Hoewel het wat moeizamer ging dan vorige keer, kwam Swift weer als winnaar uit de bus (6 – 4). Op zaterdag stond thuis de return tegen Haarlem C2 op het programma. Uit werd er goed gespeeld, maar wel net verloren. Tijd voor revanche. De eerste helft leek Swift in dezelfde valkuil te trappen als bij de vorige wedstrijd: wel veel kansen creëren, maar vervolgens niet afmaken. De C1 was vastberaden om in de tweede helft hun inzet met doelpunten te belonen. En dat lukte! Er werd rustiger geschoten en vertrouwd op de techniek. Met meerdere prachtige doelpunten boog Swift de score om tot een 13 – 7 overwinning.

De A1 had ook nog wat wedstrijden in te halen en kwam daardoor twee keer in actie afgelopen week. Als eerst stond de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter DOC A1 op het programma. Swift was zowel aanvallend als verdedigend de bovenliggende partij. Door stoïcijns het eigen spel te blijven spelen en niet mee te gaan in het tempo van DOC, werd er een ruime overwinning geboekt (13 – 3).

Op zaterdag stond de A1 klaar op het zonnige veld van AW/DTV. Het eerdere treffen in de zaal was geëindigd in een verliespartij, dus Swift had zich voorbereid op een lastige pot. Na een flitsende start ging de A1 met een 4 – 6 voorsprong de rust in. Ondanks de hitte hadden de spelers nog genoeg energie over om dit gat in de tweede helft te vergroten. Een succesvolle week voor de A1, want met 7 – 14 werd ook deze wedstrijd overtuigend gewonnen.

Het einde is in zicht en er zijn nog maar een paar wedstrijden te spelen. De Swift jeugd gaat er alles aan doen om het seizoen goed af te sluiten, en voor sommige teams is zelfs het kampioenschap binnen handbereik. Dus voor wie komende zaterdagen in het zonnetje spannende wedstrijden wil zien, staat er genoeg leuks op het programma.

Programma zaterdag 10 juni 2023

10.00     Swift E2 – Furore E3

10.15     Oranje Nassau D1 – Swift D1      

10.30     Blauw-Wit C2 – Swift C2

11.00     GroenGeel F2 – Swift F1

11.00     Rohda E1 – Swift E1

11.30     KVA C2 – Swift C1