Wedstrijdverslag Swift Jeugd – Zaterdag 8 oktober 2022

Op de vroege zaterdagochtend kwam de F1 in actie tegen VZOD F2. Het leek een spannende wedstrijd te worden aan het begin, maar na 10 minuten bleken de wissels en het goede samenspel aan de kant van Swift het verschil te maken. Zo bleef Iris steeds goed bij haar tegenstander, gooide Kila strakke passes naar de andere spelers en boekte Tess veel vooruitgang door te blijven schieten. Dankzij de acties en passes van Boukje, kon Alexander schieten, en met succes! Trotse trainer Rik zag hoe de F1 toepaste wat op de training was geleerd, en hoe de spelers als een echt team samen de overwinning binnensleepten, met een eindstand van 8 – 2 op het scorebord. Het team gaat zich nu klaarmaken voor de derby met Oranje Nassau, met als inzet het kampioenschap!

Ook de E2 speelde thuis, en er stonden 7 spelers klaar voor de wedstrijd tegen Haarlem E1. Met aanvoerder Alba aan het roer, begon Swift aan de wedstrijd en kon goed meekomen met de ploeg waar ze vorige keer van verloren hadden. Zo fopte Ype zijn tegenstander door net te doen alsof hij aan het aanvallen was, waardoor Haarlem met maar 3 spelers kon aanvallen. In de verdediging werd de tegenstander steeds goed gevolgd, maar toch kon Haarlem in het eerste kwart 2x scoren. De afgelopen weken kwam de E2 zelf niet iedere wedstrijd tot scoren, maar deze week was het wel raak: Yarden scoorde en met een ruststand van 1 – 2 was het tijd voor limonade. Hoewel de E2 weer vol goede moed aan de tweede helft begon, bleek Haarlem toch wat te sterk te zijn. Waar bij Swift het scoren stopten, vlogen ze er aan de andere kant van het veld steeds vaker in. De wedstrijd eindigde in 1 – 7, en Haarlem nam de twee punten mee naar huis.

Waar de E2 de spelers uit Haarlem ontving, moest de E1 juist zelf die kant op reizen. Na een gelijkspel vorige keer, was de E1 erop gebrand om te winnen en schoot daarom snel uit de startblokken. Nog voordat de ouders doorhadden dat de wedstrijd was begonnen, scoorde Cas al het eerste doelpunt. Door het strakke verdedigen van Swift, had Aurora het een stuk lastiger om de korf te vinden. De E1 onderschepte veel ballen en zette daarna snel de aanval op door lange ballen naar de andere kant van het veld te gooien. Er was getraind op doorloopballen, en Tosca wist op die manier ook het volgende doelpunt voor Swift binnen te halen. Yosan was op dreef en scoorde twee keer, waardoor Swift uiteindelijk op 4 doelpunten kwam te staan. Aurora bood tegenstand en wist ook nog twee keer te scoren, maar met een eindstand van 2 – 4 ging de overwinning deze keer naar de Amsterdammers.

De D1 verzamelde op het Swift veld voor de derby tegen Blauw-Wit D2. Bij het eerdere duel tegen deze stadsgenoten, bleek het lastig om de uitgebouwde voorsprong tot het einde vol te houden en werd het uiteindelijk toch nog spannend. Aan de D1 dus de taak om dat deze keer anders te doen … en dat lukte! Hoewel het aantal doelpunten aan de kant van Swift gelijk bleek, bleven de spelers nu tot het einde geconcentreerd waardoor de tegenstander niet dichterbij kon komen, en stond er bij het fluitsignaal een 4 – 2 score op het bord. Komende week staat de wedstrijd tegen Huizen D2 op de planning, wat vorige keer in een gelijkspel eindigde. Hopelijk kan de D1 de stijgende lijn doorzetten en deze keer de overwinning binnenslepen.

De C2 speelde deze zaterdag ook tegen onze Blauw-Witte stadsgenoten, en nu gelukkig met betere weersomstandigheden dan vorige keer (lees: een stralend zonnetje in plaats van stromende regen).  Bij de uitwedstrijd won de C2 nipt met 1 punt verschil, dus de spelers wisten dat ze ook deze keer aan de bak moesten. Onder leiding van invalcoach Rutger (vader van Leo), begon de C2 strijdlustig aan de wedstrijd. Ook de tegenstander was er klaar voor, want die hadden nog wat goed te maken na de vorige keer. Waar veel teams juist bij regen moeite hebben om te scoren, lijkt het alsof de C2 toch de voorkeur geeft aan nattigheid; want waar in de regen wel gescoord werd, bleef dit deze week uit. Ondanks de goede inzet, lukte het maar niet om de bal in de korf te krijgen. Met maar 1 doelpunt aan de kant van Swift op het scorebord, gingen de punten deze keer mee naar West. De wedstrijd eindigde in 1 – 4, maar gelukkig wel met een glimlach op het gezicht bij zowel de spelers, coach als supporters want zo’n wedstrijd in zonnetje is eigenlijk ook wel fijn.

Een wedstijd tegen de koploper brengt altijd wat extra spanning met zich mee, zo ook voor de C1. De spelers begonnen in IJmuiden vol goede moed aan de wedstrijd tegen DKV, en aan inzet was er geen gebrek. Zo waren er veel mooie aanvallen met hoog baltempo, en werd er goed als team gespeeld, waardoor iedereen genoeg kansen had. Echter is DKV een goed verdedigende ploeg en was het lastig om deze kansen te verzilveren. De verdediging had het daarnaast lastig om alle doorloopballen tegen te houden. Hoewel er niet gewonnen werd, mag Swift C1 zeer tevreden zijn met hun prestaties van afgelopen zaterdag. Ze zijn als team enorm gegroeid en dat is ook terug te zien in de stand. Vorige keer werd er thuis met 2 – 8 verloren, en nu slechts met twee punten verschil (eindstand 5 – 3). Dat belooft wat goeds voor aankomend zaalseizoen!

De A1 stond klaar in Zaandam voor de wedstrijd tegen ZKV, waar thuis vorige keer ruim van gewonnen werd. Swift begon ook deze keer scherp aan de wedstrijd en de spelers bouwden in de eerste helft een ruime voorsprong op. Met een 3 – 10 ruststand leek er geen vuiltje aan de lucht, waardoor ook de schepte zowel aanvallend als verdedigend verdween. Het is lastig om geconcentreerd te blijven en de goede kansen te blijven zoeken als de wedstrijd niet meer spannend is, maar dan kan je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Gelukkig was de voorsprong groot genoeg en eindigde de wedstrijd in een 7 – 12 overwinning voor de A1. Komende week is er echter geen ruimte om even in te kakken, want dan staat de kraker tegen Groen-Geel op het programma. Zowel Groen-Geel als Swift winnen steeds ruim van de andere ploegen, en zijn elkaars grootste concurrent. Het vorige directe duel eindigde in een 7 – 6 overwinning voor Groen-Geel, dus de A1 moet alles uit de kast halen om nu de punten én het kampioenschap te pakken. Ze spelen thuis, dus zeker de moeite waar om een kijkje te nemen en onze A1 naar de overwinning te schreeuwen!

Daarnaast staan er nog andere mooie wedstrijden op het programma komende week! Dus heel veel succes (én veel plezier) allemaal 😊

Susan Bosdijk

Programma jeugd zaterdag 15 oktober 2022

9.00       DKV Victoria E2 – Swift E1

9.30       Swift F1 – Oranje Nassau F1

9.30       Swift E2 – Blauw-Wit E2

10.30     Swift C1 – Oosterkwartier C1

11.00     Huizen D2 – Swift D1

11.30     Swift C2 – KVA C3

12.30     Swift A1 – Groen-Geel A3