Ten Donck beter bestand tegen zenuwen

Het was zondag erop of eronder voor Swift 1. Bij winst zouden we ons steviger nestelen op de eerste plaats, verlies betekende een waarschijnlijk einde van de Amsterdamse titelprolongaties. Helaas werd het de laatste optie. We lieten Ten Donck te lang in leven en in de slotfase bleken de zenuwen van de tegenstander toch beter bestand tegen de druk: 19-18 verlies.

Door het resultaat staat de ploeg uit Ridderkerk nu bovenaan in de competitie met vijftien punten. Swift volgt op de tweede plaats met een punt minder, maar Ten Donck moet nog een inhaalwedstrijd spelen tegen buurman Sporting West. Wint het die, dan lijkt een voorsprong van drie punten onoverbrugbaar met nog drie wedstrijden te spelen.

In de eerste helft waren we verreweg de betere ploeg. Vooral aanvallend toonden we ons veelzijdiger dan de tegenstander. Marianne was in absolute topvorm en scoorde in haar vak aan de lopende band. In het andere vak was Jelle de man die voor de meeste doelpunten zorgde.

Martin maakte zich bij rust dan ook terecht boos over de 12-12 ruststand. Twaalf doelpunten scoren is prima, maar twaalf tegentreffers is veel te veel. Goed, Witvliet mag van afstand zijn doelpunten maken en in het andere vak was de heer van Marcus goed op dreef. Maar te vaak kon een andere speler scoren omdat wij niet op zaten te letten.

In de tweede helft begon die onoplettendheid haar tol te eisen. We kwamen moeilijker tot scoren. In het vak van Jelle, Tom, Franka en Nienke nog maar in 16% van de aanvallen, constateerde teambegeleider Edwin na de wedstrijd. ,,Ruim tien procent lager dan in de eerste helft.’’

Het was in de hele tweede helft stuivertje wisselen. Met nog drie minuten op de klok maakte Franka de belangrijke 17-18, maar door een onoplettendheid werd het al snel 18-18. De laatste minuten waren bloedstollend spannend. Waar onze aanval de bal verspeelde, bracht Ten Donck oud-leaguespeler Witvliet nog maar eens in stelling: 18-19. In de laatste minuut scoorde de ingevallen Jasper nog met een jumpshot, maar het doelpunt werd afgekeurd door de scheidsrechter.

Ik zie het niet gebeuren, maar wie weet laat Ten Donck wel nog drie punten liggen. We mogen Sporting West (ha, bier!) dan ook even lief aankijken, zij spelen nog twee keer tegen de ploeg uit Ridderkerk.

Voor ons is het nu zaak om ons nergens wat van aan te trekken, keihard te blijven trainen en de laatste drie wedstrijden te winnen. Dan zien we wel wat nog mogelijk is.

Tom